Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mie-Lotte Bohl och Mona Lindquist var ivriga att få ta en provtur på Väsman.
Foto: Sara Flodin

Nu kan alla ta en sparktur på Väsman

LUDVIKA Ideella föreningen Väsman Vinterarena har med hjälp av sponsorer fixat tio sparkar som allmänheten får använda på Väsman. – Vi litar på att folk ställer tillbaka dem när de lånat dem, säger Bengt Åkman som är ordförande i föreningen.

De tio sparkarna är målade i svenska flaggans färger. Sex av sparkarna står vid Skuthamn och fyra i Sörvik. Sparkarna kostar 2 000 kronor styck och Rotary i Ludvika har sponsrat fem av sparkarna.
– Vi tyckte att det var ett trevligt initiativ att satsa på sparkar som kan lånas ut, säger Mie-Lotte Bohl som representerar Rotary som inte bara engagerar sig internationella projekt.
– Vi försöker även hitta lokala projekt och tyckte att detta verkade spännande. Dels för att det finns många nyanlända som tycker det är intressant med vintersport och så finns det säkert ungdomar i Ludvika som aldrig använt en spark.

Väsman Vinterarena har med hjälp av sponsorer fixat tio sparkar som allmänheten får använda på Väsman. Bengt Åkman, ordförande för Väsman Vinterarena, ställer här ut sparkarna i depån vid Skuthamn tillsammans med Jan Lindström och Pelle Forsgren. Foto: Sara Flodin

Det är gratis att låna sparkarna, men en QR-kod finns för den som vill lämna ett bidrag till föreningen.
– Blir det här lyckat är vi inte främmande för att köpa fler sparkar, försäkrar Bengt.
När sparkarna inte används ska de stå i de två depåerna.
– Vi litar på att folk ställer tillbaka dem när de lånat dem, säger Bengt.

Multibanan på Väsman används av skid- och skridskoåkare, folk som promenerar och vissa som cyklar. Nu kommer den även trafikeras av sparkåkare. Banan är markerad med träpinnar. En nyhet för i år är att dessa kommer förses med reflex för att det ska gå att nyttja banan även vid mörkrets inbrott. Bengt uppmanar den som är på isen att hålla sig på den uppmarkerade banan.
– Vi besiktar banan regelbundet och den är minst 20 centimeter tjock, men vi kan inte garantera resten av isen.
På vasmanvinterarena.se går det att se statusen på banan. I dagsläget går banan från Skuthamn till Lekomberg och är cirka sex kilometer lång.
– Normalt sett brukar vi ha den till Norrvik och vidare ut till Dröverka, men det var så dålig is i år så vi mäktade inte med det.
Utmed banan finns fyra fikabord. Bengt rekommenderar den som ger sig ut på isen att ta med isdubbar och att den som åker skridskor har hjälm på huvudet.
Den 24 februari arrangerar Väsman Vinterarena Ludvika Vinterfestival vid småbåtshamnen intill Charlie Normans torg. Festivalen arrangeras tillsammans med Unika Ludvika och Ludvika kommun.

Pelle Forsgren, Jan Lindström, Mie-Lotte Bohl och Bengt Åkman bakom de nya sparkarna. Mie-Lotte representerar Rotary, övriga från Väsman Vinterarena. Foto: Sara Flodin

Preliminärt program på Vinterfestivalen 2024:
(med reservation för ändringar på grund av väderförhållandena)
*Flygtur med Stockholms Helikoptertjänst AB.
*Cricket klubben, prova och titta på.
*Rädda Barnen lånar ut skridskor.
*Vinterbada och basta med Vinterbadarna.
*Sparkar finns att låna.
*Barnens skidlopp med Källbottens IK, Hitachi bjuder barnen på fika
*IFK Grängesberg draghundar visar upp sig
*Eldshow med gruppen TRiX
*Fackeltur på Väsman

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!