Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nöjda med renoveringen hittills är det här gänget: Victoria Björkstrand, Maria Mårds och Johan Forsman från Tunabyggen samt Pär Andersson från Dala Byggsamverkan. “Vi har hållit både tidsplan och budget hittills”, säger Forsman. Totalt går renoveringen på 320 miljoner kronor.
Foto: Karin Diffner

Nu får hyresgästerna på Bullermyren flytta hem

BULLERMYREN. Nu är de första 38 lägenheterna på Bullermyren klara efter renoveringen. På måndag får hyresgästerna börja flytta tillbaka. – Vi är jättenöjda och vi hoppas att hyresgästerna också blir det, säger projektsamordnaren Victoria Björkstrand.

Det är ett stolt gäng från Tunabyggen och entreprenören Dala Byggsamverkan som visar upp vad som åstadkommits sedan i mars på Allfarvägen 37-43. Där har nämligen de första av 319 lägenheter i området renoverats.
– Det har verkligen blivit en ansiktslyftning, säger Maria Mårds, bygg- och förvaltningschef.
Husen är från 1950-talet och det här är den första stora renoveringen som de genomgår. Varje lägenhet ska få nya stammar, ny el, helrenoverade kök, badrum och hall. I vissa fall fräschas också andra ytskikt upp.
Wifi dras in och all tv ska gå via fiber. Där det finns plats får de som önskar välja till disk- och tvättmaskin.
– Det kostar 93 kronor styck i månaden, berättar Victoria Björkstrand.

Köken har helrenoverats. Det här är en etta på Allfarvägen som snart ska få tillbaka sin gamla hyresgäst.
Köken har helrenoverats. Det här är en etta på Allfarvägen som snart ska få tillbaka sin gamla hyresgäst. Foto: Karin Diffner

Brandsäkerheten har ökats tack vare nya dörrar och särskild brandvarnare i köket som slår av spisen om det ryker för mycket.
– Det är ju där som de flesta bränder börjar, konstaterar byggprojektledaren Johan Forsman.
Han berättar att även trapphusen har målats och källarna byggs om. Gamla matkällare och förråd i trä ska bort och ge plats åt nya, lite större förråd med metallnätväggar.
– Och så har vi rensat ur skyddsrummen.

Så här kunde ett badrum på Allfarvägen se ut före renoveringen.
Före renoveringen. Så här kunde ett badrum på Allfarvägen se ut före renoveringen. Foto: Karin Diffner/Arkiv
Efter renoveringen. Så här ser ett av de nyrenoverade badrummen på Bullermyren ut. Tvättmaskin kan hyresgästen välja till, men det kostar 93 kronor i månaden.
Efter renoveringen. Så här ser ett av de nyrenoverade badrummen på Bullermyren ut. Tvättmaskin kan hyresgästen välja till, men det kostar 93 kronor i månaden. Foto: Karin Diffner

Under tiden som arbetet pågått har hyresgästerna evakuerats till tillfälliga bostäder i moduler strax bredvid. Och nu kan de alltså snart flytta tillbaka.
– De har trivts i sina evakueringslägenheter, men nu är de förväntansfulla på att flytta hem igen, säger Victoria Björkstrand.
Tunabyggen har lagt cirka 950 000 kronor på renovering av varje lägenhet, vilket också kommer att märkas på hyran. Hyreshöjningen förhandlas fram med Hyresgästföreningen och fasas in under ett till sex år beroende på lägenhet.

I de större lägenheterna får hyresgästerna både fullstort kylskåp och frys. "Det är tomt men kallt", konstaterar byggprojektledaren Johan Forsman.
I de större lägenheterna får hyresgästerna både fullstort kylskåp och frys. “Det är tomt men kallt”, konstaterar byggprojektledaren Johan Forsman. Foto: Karin Diffner

Sopsorteringen är förberedd för att sortera i sju fraktioner. Så småningom kommer även varmvattnet att betalas efter förbrukning så att hyresgästerna själva kan påverka kostnaden. Då kan de välja att spara på vattnet eller duscha mycket – och också betala för det.
– Det finns ju de som duschar varje dag har jag hört. Till och med före jobbet, skojar Johan Forsman.
Vecka 50 är det dags för 30 lägenheter till att börja renoveras. Då får hyresgästerna på Vallgatan 5-11 flytta in i de tillfälliga lägenheterna i stället.
Totalt kommer det att ta sex och ett halvt år innan hela området är klart. Ett 20-tal hantverkare arbetar med renoveringen, men att gå till samma arbetsplats ända till 2029 är inte enformigt, enligt platschefen Pär Andersson.
– Nej, det är spännande och vi får med oss nya erfarenheter till varje etapp, säger han.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!