Bengt Holmertz har varit med och arrangerat julmarknaden i Horndal i snart 20 år och säger att allt är “same procedure as last year”.
Foto: Tharos Gröning

Nu är det snart dags för julmarknad i Horndal

HORNDAL. Horndals julmarknad, som går av stapeln den 4 december, är en tradition som funnits i över 60 år. Mängder med knallar och utställare kommer att stå och sälja sina alster. – Det är väldigt mycket folk som kommer på våra julmarknader. Vi hade uppehåll 2020 under pandemin men vi ser fram emot årets upplaga, säger Bengt Holmertz, arrangör.

Traditionen med julmarknad började under brukets storhetsdagar. I början var det då alla affärer skyltade inför jul. Man satte upp brunt papper för fönstren så man kunde bygga om skyltningen utan att folk kunde spionera. På skyltsöndagen tog man bort papperet och folk gick ut på byn och tittade på alla nybyggda skyltfönster.
– Det var stängt i affärerna på den tiden. Så det här med att ha marknad och sälja saker är en ganska ny företeelse. Det har bara varit tradition i cirka 50 år, skrattar Bengt Holmertz.

På handelsträdgården har man satt upp julprydnaderna och mängder med amaryllisar är redo för marknaden. Foto: Tharos Gröning

Bengt kallar marknaden “ett självspelande piano” där alla vet vad de ska göra och man följer traditioner. Det är dock lite nyheter i år. Kyrkan är med och arrangerar aktiviteter i församlingshemmet och mycket av knallarna och så har flyttat in i brukets lokaler.
– Vi blir lite mer bekväma av oss och nu är det färre ställen och inomhus.
På lördagen ska även Årets Horndalsbo utses och det sker även det i församlingshemmet.
Att Horndals julmarknad är så populär tror Bengt beror på Horndals läge. Det ligger ganska centralt och är en bra knutpunkt för alla människor och knallar i området.
– Alla småbyar turas om att ha marknad på helgerna och det är viktigt att ingen byter dag för då blir det kaos.

Planeringen för marknaden börjar redan i september med möten och träffar. Nere på Handelsträdgården börjar förberedelserna redan på våren. Man köper in amaryllislökar och planterar i krukor. Nästan allt arbete med att förbereda är helt ideellt. Avesta kommun har sponsrat med marschaller som ska sättas upp, men förutom det så kostar det inte bygden en krona.
Bent Holmertz har varit arrangör sedan tidigt 2000-tal och har sedan dess varit med och samordnat alla knallar och aktiviteter.
– Det är som sagt väldigt traditionellt så vi vet hur vi ska göra. och det är viktigt för alla lokala föreningar som säljer lotter och kalendrar.

Amaryllisarna planteras redan på våren och planteras sedan i krukor för att kunna växa färdigt lagon till jul. Foto: Tharos Gröning

En annan tradition är kålsoppa som självklart kommer att finnas även år.
– Man kan inte skippa den. Det har alltid serveras och så även i år. Kanske får vi ha vagn i stället för släde efter hästen, men förutom det är det samma som alla andra år.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS