Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nyblivna travtränaren Emilia Leo och hennes svenska rekordhållare No Doubt är redo för storlopp på Romme.
Foto: Thomaz Andersson

No Doubt tveklöst en talangfull travare

BORLÄNGE Ingen treårig svensk häst har travat 1 640 meter snabbare. Ingen kvinna vann förra året fler travlopp än hans ägare och tränare.

Det råder inga tvivel om att Emilia Leo och No Doubt fått en smakstart på karriären inom travet.

Emilia Leo har under senare år etablerat sig som en av landets mest anlitade kuskar och ryttare inom travet. Förra året vann hon 118 lopp och körde in 9 130 600 kronor åt sina uppdragsgivare.
Nyligen satte hon punkt för sin karriär som lärling och kvitterade ut den licens som krävs för att titulera sig travtränare.

I våras förverkligades drömmen om en egen gård då hon köpte en fastighet i Kvistgårdarna, ett kraftfullt stenkast från travbanan i Romme.
– Det skulle inte fungera på någon annan plats än i Borlänge. Min mamma och hennes sambo bor här och utan deras hjälp så hade min dröm aldrig blivit mer än just en sådan.
De flesta av gårdens sju travande familjemedlemmar är uppfödda och ägda av Emilia och hennes mamma Lena Wilstrand. Fyra av dem har en gemensam nämnare, det stentuffa stoet Als Alicia.
– Hennes humör har kostat mamma ett finger och trots att hon med åren blivit lite snällare så måste man nog påstå att hon är lite farlig, speciellt för män som hon hatar.

Als Alicia hittills mest framgångsrike son No Doubt har inte ärvt sin mors frostiga kynne.
– Han har aldrig en dålig dag, allt man begär av honom gör han med glädje. En helt underbar individ.
Så här långt så finns heller inga tvivel kring No Doubts talang. I sin senaste start blev han svensk rekordhållare över 1 640 meter. Segern innebar att han kvalificerade sig till finalen i E3-serien som körs på Romme på lördag (15/8). 950 000 kronor väntar vinnaren där.
– Jag vågar inte ens drömma om att vinna utan nöjer mig med att vara glad över att äga och träna en så bra häst.

Efter lite tjat så tillåter sig Emilia Leo ändå att spekulera kring vad en seger skulle kunna betyda.
– Det skulle ge möjlighet att snabbare skapa plats för fler hästar på gården. Som det nu är så får byggandet av fler boxar ske i den takt som plånboken tillåter.
Nu finns plats för sju hästar på gården. Ambitionen är att utveckla gården och tränarrörelsen till att kunna ta emot ungefär 20 hästar.

Ambitionen som kusk och ryttare är att under innevarande år köra in mer än tio miljoner till sina uppdragsgivare. En annan målsättning är att bli världens för närvarande mest vinstrika kvinna.
– Förra året krävdes 120 segrar, bara två fattades att nå det målet.
En sådan kan vara kan göra No Doubt till en treårig miljonär på lördag.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!