Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Naturpasset. Horndal. Orientering
“Lokala företag i Horndal gör det ekonomiskt möjligt att genomföra Naturpasset genom hjälp och stöd till material”, säger Lars Karlsson.
Foto: Privat

Naturpasset i Horndal har startat

HORNDAL. När snön så sakteliga smälter bort i Horndalsskogen och därmed Horndals IF:s fina skidspår, dyker i stället Naturpasskontrollerna upp. Naturpasset, som har funnits sedan tidigt 70-tal i Horndal, har blivit ett efterlängtat vårtecken och lagom till påsk finns kontrollerna som vanligt utplacerade i Horndalsskogen.

Lars och Anna Karlsson är ansvariga för Naturpasset och de som har satt ut kontrollerna i skogen. Kontrollerna sitter i området vid elljusspåret och norrut på Lumsberget, Rismossberget och på kartan västerut mot Bagghyttan, delvis samma område som förra året men med nya kontrollpunkter, samt i ett nyritat område beläget väster om Norres och Maskbo.
– Lokala företag i Horndal gör det ekonomiskt möjligt att genomföra Naturpasset genom hjälp och stöd till material, nyritning och tryck av kartor. Ica Supermarket har genom ett långt samarbete även fungerat som försäljningsställe av Naturpasset, berättar Lars Karlsson.

Kartan, som sträcker sig från samhället och elljusspåret ut i den närmaste skogen, gör att Naturpasset är lättillgängligt för alla som vill utforska skogen och naturen.
– Den kan också användas vid bär och svampplockning för att hitta de bästa bär- och svampställena. Möjligheten att med kartans hjälp komma ut och uppleva skogen bidrar på många sätt till att man lär sig om skogen och uppskattar naturen. Det bidrar också på alla sätt till förståelsen för naturen och att naturen är en del i en hållbar framtid, påpekar Lars Karlsson.

Naturpasset. Horndal. Orientering
Anna Karlsson ser till att Naturpasset finns tillgängligt i Horndal. Foto: Privat

Naturpasset är ett arrangemang som Svenska Orienteringsförbundet sprider ut över landet. Det består av en karta med orienteringskontroller och ett PM med information. Förutom rolig hjärnaktivitet, frisk luft och motion bidrar det till bättre hälsa och välbefinnande. Det krävs inga förkunskaper, bara lite tid, nyfikenhet och vilja.
– Naturpasset i sig är ingen tävling, du tar dig ut i skog och mark när det passar dig och besöker så många kontroller du vill i din takt.

Som en uppmuntran för de som besöker alla kontrollerna har Horndals IF laddat upp med fina priser från lokala företag även i år. Till exempel blommor, hårvård, fotvård, massage, yoga och mat. Priserna kommer att lottas ut.

Naturpasset. Horndal. Orientering
Lars och Anna Karlsson är ansvariga för Naturpasset i Horndal. Foto: Privat

Lars och Anna rekommenderar att om man inte vill gå själv i skogen så tar man med familjen eller en vän och varför inte lite fika.
– Det är många kontroller och de sitter utspridda över ett stort område men det finns gott om tid att besöka dem, berättar Lars Karlsson.
Kontrollerna sitter ute mellan 28 mars och 22 september.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!