Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lennart Sand framför de sammandrabbande bisonoxar som nu förärat honom titeln “Folkets val” vid utställningen “Western visions” i amerikanska Jackson Hole.
Foto: Privat

Naturkraften Lennart Sand tar staterna med stilsäker storm

FALUN/JACKSON Namnet är djupt etsat i konstvärlden. Lennart Sands purfärska avtryck i densamma gör starkt intryck också på honom själv.

Vid blytungt ansedda “Western visions” i Wyoming är han utsedd till “Folkets val”.
– Det är 96 konstnärer med 2 verk vardera, så det känns givetvis väldigt fint att i detta sammanhang nå fram till betraktaren, konstaterar Lennart Sand.

Själva konsthallen är spektakulär på manér som nästintill tenderar att framstå fabulerade.
Den i delstaten Wyoming och småstaden Jackson belägna världsangelägenheten är emellertid högst reell, och lockar enligt Lennart Sand årligen cirka 75 000 konstälskande besökare från världens alla hörn.
– Museet heter The national museum of wildlife art och är insprängt i Klippiga bergen i Jackson Hole, mellan två nationalparker, förklarar han platsens anmärkningsvärt idylliska position.

Museet förärades eftersträvansvärd nationell status 2008 och Lennart Sands omtalade naturtolkningar har här visats vid flertalet tillfällen och årligen uppmärksammade salonger.
Upphovsmannen själv har i sällskap av familjemedlemmar även bevistat platsen och det upphöjda arrangemanget, men i år blev det ingen tripp över Atlanten.
Däremot blev det ett tämligen bryskt uppvaknande då den Sandska nattsömnen i Rexbo fick se sig bruten av ihärdiga ringsignaler.
Signalerna visade sig yla hela vägen från USA, och sändebudet var av klart munter art.
– De ringde för att meddela att ett av mina verk utsetts till “Folkets val”, berättar en lika stolt som ödmjuk Lennart Sand.

Detta i stor konkurrens av idel prominenta penselartister, som samtliga tävlade med ett verk i vardande och ett färdigställt objekt.
Lennart Sands prisade målning tillhörde kategorin kompletta färgkreationer.
Utmärkelsen är speciell i dubbel bemärkelse då omgivningen är ytterst namnkunnig, och därtill för att motivet med all önskvärd tydlighet “lämnat duken” och funnit nyans och resonans i betraktaren.
– Ja, det är 96 konstnärer med 2 verk vardera, så det känns givetvis väldigt fint att i detta sammanhang nå fram till betraktaren, framhåller Sand.

Och utvecklar i anslutning till sin nu på amerikansk mark hyllade målargärning.
– I fokus står två bisonoxar som drabbar samman, redogör han och inflikar att bisonoxen och visenten från början är av samma art.
De dramatiska dragen utspelar sig mot en fond av betagande bergsmassiv, och den till synes krispiga luften kontrasteras tämligen effektfullt av de väldiga oxarnas frustande kamp och murriga pälsar.

Som komplement till det statustunga epitetet som publikfavorit vid “Western visions” har Sand även ett materiellt pris att se fram emot.
– Det är konstpublikationen Southwest art magazine som hanterar den delen.
– Jag kommer enligt uppgift tilldelas en utmärkelse och en penningsumma. Men jag har ingen aning om själva summan, så det blir en överraskning, skrattar Lennart Sand.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!