Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anläggningen i Näs är i bra skick och skid- och boulesektionens verksamhet gör att den kommer fortsätta att användas trots att fotbollen läggs vilande. “Vi lär försöka hålla i gång anläggningen och sköta den och även försöka hålla efter planerna”, säger Lars-Göran “Baloo” Pettersson.
Foto: Kenneth Johansson

Näs IF tvingas lägga ned fotbollen

NÄS. I år kommer inte Näs IF att ha något fotbollslag. Nyligen tog klubben beslutet att lägga ned herrlaget på grund av spelarbrist.

Sen säsongen 1956-1957 har Näs IF alltid funnits med på Dalarnas fotbollskarta med ett A-lag i seriespel. Klubben fanns även med tidigare än så men före nämnda säsong hade de några perioder med uppehåll.
I år bryts dock den långa sviten. Föreningen har fattat beslut om att dra sig ur seriespelet och lägga fotbollsverksamheten vilande, då något ungdomslag inte heller finns.

Division 7-laget Näs hade redan i fjol det väldigt jobbigt med en tunn spelartrupp och laget lämnade till och med en walk over.
Lars-Göran Pettersson har under det senaste halvåret jobbat hårt för att få ihop tillräckligt med spelare.
– Det har varit en fruktansvärd tuff vinter för mig och det här är inget beslut som bara är tagit för stunden.
– Vissa har sagt att jag bara tar kål på mig. Men det är så klart jättetråkigt, det är inte roligt alls att lägga ned och jag har våndats länge innan vi gjorde det, förklarar han.

Anders Lundberg hade lovat att fortsätta som tränare men nu gick det inte längre att hålla i gång laget.
– Vi har nio namn och då jobbar ett par av dem skift. Vi skulle ha behövt lika många till.
Lars-Göran, eller “Baloo” som han kallas, har ett långt förflutet i föreningen. 1991 kom han till Näs IF och inledde som lagledare och i dag går det att säga att Baloo, som i dagarna fyllt 70 år, är något av eldsjälen personifierad.
– Jag har trivts att hålla på med människor. Jag har brunnit för det och tycker det varit roligt annars skulle jag ju inte orkat. Gemenskapen, det är ju den man levt för.

I dag är Baloo ordförande i huvudstyrelsen och i fotbollssektionen. Utöver det är han en värdefull allt-i-allo och även aktiv i föreningens boulesektion.
Genom åren har han upplevt roliga framgångar på fotbollsplanen men också ett par tragiska dödsfall.
– Jag har varit med och druckit champagne och rökt segercigarr när vi vunnit en serie. Men jag har även haft två spelare som dött på plan, två fruktansvärt tråkiga händelser, säger Pettersson med eftertänksamhet och tårfyllda ögon.

Skid- och boulesektionen finns kvar i Näs IF men frågan är om fotbollen kan återuppstå.
– Då är det i så fall några andra som tar tag i det och drar lasset. Men jag kanske finns med i bakgrunden, avslutar Näs IF:s eldsjäl.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 14 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!