Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Martin Redhe Nord från Borlänge har medverkat i många stora musikaler som här i “Kristina från Duvemåla”.
Foto: Håkan Larsson

Musikalartisten tillbaka efter stjärnsmäll – uppträder flera gånger på hemmaplan

BORLÄNGE. Efter att ha gått in väggen med buller och bång är musikalartisten Martin Redhe Nord från Borlänge nu tillbaka med flera inplanerade konserter i Dalarna. – Det ska bli ljuvligt, säger Martin.

Karriären har gått rakt uppåt för Martin Redhe Nord som började sin musikalbana i Borlänge Musikteater och på Showskolan. Han är utbildad musikalartist och har medverkat i musikaler som “Mamma Mia”, “Cats”, “West Side Story” och “Ringaren i Notre Dame” – för att nämna några.
– Just nu delar jag rollen som den onda rektorn Agatha Trunchbull i musikalen “Matilda” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med Robert Fux, berättar Martin.

När hela yrkeslivet sattes på paus under pandemin började Martin lägga ut humorklipp på Instagram och Tiktok där han bland annat driver med kulturbranschen, något som lockat tusentals följare.
– Det är superroligt och kreativt, säger han.
Efter pandemin började jobb från olika uppdragsgivare rasa in. Samtidigt kände Martin pressen att leverera till sina sociala medier och det blev till slut för mycket.
– Jag var rätt gränslös mot mig själv i hur mycket jag tackade ja till. Hösten 2022 sa det pang och blev stopp i både kropp och själ, berättar han.
Hur yttrade det sig?
– Jag kände en märklig trötthet så fort jag skulle göra en prestation som att repa på en sång eller skicka ett mejl. Kroppen stängde ner, men ändå var motorn hela tiden igång i bröstet och det gick inte att sova.
– Det var riktigt otäckt.
Martin berättar att han tidigt “drog i handbromsen” och att han nu blivit bättre på att tacka nej och på att återhämta sig.
– Jag är otroligt glad över att jag kom tillbaka så snabbt – nu som Martin 2.0, säger han.

Martin Redhe Nord började sin musikalbana i Borlänge Musikteater och sedan har karriären fortsatt rakt uppåt. Foto: Magnus Ragnvid
Martin Redhe Nord började sin musikalbana i Borlänge Musikteater och sedan har karriären fortsatt rakt uppåt. Foto: Magnus Ragnvid

Och även om han återigen har mycket på gång så ser han till att också vara ledig längre perioder, som nu i sommar. Men dessförinnan kommer han till Borlänge och Säter för konserter tillsammans med Dalasinfoniettan den 31 maj respektive 1 juni.
Nästa Dalastopp blir den 9-10 augusti i Dalhalla med konsertversionen av Kristina från Duvemåla, något som Martin också var med om för två år sedan.
– Att få sjunga där tillsammans med Dalasinfoniettan – det är “nypa sig i armen-läge”, utbrister han.

Kort därefter är det dags för turné med ett stopp på Tio14 i Falun den 19 oktober. Då är Martin en av artisterna i “Från Broadway till Duvemåla” som framför de största numren från många välkända musikaler.
– De har ju turnerat i över tio år, men det har aldrig riktigt passat för mig. Så nu ska det bli kul att turnera och lyxigt att få sjunga de här örhängena som alla tycker om.
Vad kommer du att sjunga?
– Det blir lite från Kristina från Duvemåla men också något som jag kallar “Martins crazy medley” där jag ska försöka få in så mycket superglada musikalhits på så kort tid som möjligt.
Har du några drömmar kvar för ditt yrkesliv?
– Ja, jag drömmer om att få fortsätta jobba och jag har tillit till att det alltid kommer att dyka upp nya spännande grejor att göra, säger Martin Redhe Nord.

Fakta/Martin Redhe Nord
Ålder: 40 år.
Bor: I Stockholm men är uppvuxen i Borlänge.
Familj: Sambon Anton, 35, samt mamma och systrar i Borlänge.
Yrke: Musikalartist.
Intressen: Scenkonst och läsning.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!