Peter Bergström har samlat material i gamla tidningslägg bland annat.
Foto: privat

Mordfall från tiden då många hade pistol

LUDVIKA. Bara ett halvår efter att Peter Bergström från Ludvika debuterade som författare släpper han sin andra bok. – Den var lättare att skriva bland annat för att jag hade mycket spännande material kvar och att jag fått en del rutin.

Som vi skrev om tidigare släppte Peter Bergström boken ”Ekon från brott” i somras. Den handlade om de två ökända mördarna Karl Ludvig Granlund, mer känd som Gardist-Kalle, och hans styvson Albert Granlund. Senare under hösten signerade han sin bok i Långåsfallet, platsen där mördarna en gång bodde.

Författaren hade lagt ned ett stort forskningsarbete genom att gå igenom domstolsprotokoll och polisrapporter i Landsarkivet i Uppsala, men också material i Stockholms stadsarkiv. Han har också haft bra tillgång till gamla tidningar genom sitt arbete på Kungliga biblioteket i Bålsta, samt litteraturkällor.
Efter att ha skrivit första boken hade han en hel del material kvar.
– Jag tyckte det var intressant att ta reda på mer om de fall som fanns i extramaterialet. Det ledde i sin tur till en kedja av fall som jag hittade.

Bokomslaget är även denna gång skapat av Annelie Preger. Bilden föreställer Nils Tillman, Bror Nilsson och Hjalmar Norgren från boken.

Den 2 december släpper Peter Bergström sin andra bok ”Döden kommer alltid till Ludvika” på Globe bokhandel, där han också signerar.
Den handlar om ett antal kriminalfall som skedde 1893-1936.
När den övergivna Högbergsgruvan återigen ska torrläggas upptäcks ett lik på botten och 30 år senare görs ytterligare ett fynd i det gamla gruvsamhället Iviken.
– Det är de stora mysterierna i boken och ett av fallen blir lösta, men vilket det är får man läsa om i boken, säger Peter Bergström lite hemlighetsfullt.

Morden blev omskrivna i tidningarna just då, men har sedan fallit i glömska, menar författaren. Men fallen är ändå minst lika intressanta som de i första boken.
– Det är spännande att komma in bakom kriminalfallen genom att få veta mer om personerna. Det blir fler dimensioner och man kan bättre förstå varför det blivit som det blivit.
Precis om i första boken följer Peter Bergström vägen till brotten och kan se gemensamma faktorer som utlöser morden.
– Det har mycket att göra med hur samhället såg ut då, om fattigdom och alkohol. Men också om hur lätt det var att få tag på vapen. Dagens vapenlagar fanns inte då och alla kunde ha en revolver eller pistol, vilket många också hade. Dessutom tillhörde en av mördarna den utstötta gruppen ”tattare” som stod utanför samhället, berättar Peter Bergström.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS