Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
IBF Faluns Moa Gustafsson är uttagen i den blågula trupp som reser till VM i Singapore som regerande världsmästare.
Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Moa i blågults trupp till Singapore-VM

FALUN. IBF-damernas Moa Gustafsson är uttagen i VM-truppen. Landslaget reser den 27 november till Singapore för att spela världsmästerskap. Detta med en Falustationerad anfallsstjärna som i klubblaget redan börjat producera poäng efter sin svåra fotskada. – Kroppen känns bra och det här ska bli superkul, betonar Moa inför nära förestående äventyr.

Säsongsinledningen blev inte den tänkta, då Moa drabbades av en tämligen allvarlig fotskada.
Ett avslitet ledband satte käppar i hjulet för en av IBF-damernas främsta poängmaskiner.
– Har stukat fötterna även tidigare, men inte skadat mig så illa som den här gången. Nu är jag återställd och foten känns bra, och jag fortsätter rehabträna foten för att stärka den överlag.
– Nu har jag hunnit spela några matcher i SSL och det känns jättebra att vara tillbaka. Det är också väldigt skönt att jag snabbt kunde börja leverera poäng, berättar 24-åringen som nu alltså är uttagen till sitt tredje världsmästerskap.

I dagsläget ståtar hon på 31 landskamper, vilket inom kort alltså blir ytterligare ett knippe matcher i förbundskapten Åsa “Kotten” Karlssons blågula trupp.
– Vi har haft lite kontakt innan, men jag blev lite överraskad och väldigt glad över uttagningen. Jag vet vad jag kan, men samtidigt måste man prestera när det gäller, säger Moa.
Förhoppningen för Moa och kompani är givetvis att den samlade förmågan ska räcka hela vägen till VM-final den 10 december.
Drömscenariot är att bärga ett nytt guld att ta med sig hem via den tusen mil långa flygresan från Singapore till Sverige.
Man går in i turneringen som regerande världsmästare, och Moa har god span på vilka motståndare som sannolikt blir allra tuffast.
– Finland, med systrarna Oona och Veera Kauppi, är alltid bra och det blir en utmaning att möta dem. Dessutom är Tjeckien starka och tar stora kliv framåt, redogör hon.

Moa Gustafsson (tröjnummer 34) måljublar med klubblaget. En procedur hon nu hoppas ska upprepas vid många tillfällen i blågul tröja under Singapore-VM. Foto: Sonny Jonasson
Moa Gustafsson (tröjnummer 34) måljublar med klubblaget. En procedur hon nu hoppas ska upprepas vid många tillfällen i blågul tröja under Singapore-VM. Foto: Sonny Jonasson

Har du några indikationer på vilken formation du ska spela i?
– Inte än, men vi ska ha samtal med ledarstaben snart. Oavsett vad så ska det här bli superkul.
Hon ser positivt på att Svenska Innebandyförbundet i somras styrde upp ett förläger för landslaget i just Singapore.
– Ja, det gav en liten inblick i landet och jag fick många bra intryck med mig. Visst, det är väldigt varmt, men det är mest mellan matcherna och det finns ju bra AC. Och så är det en tidsskillnad på sju timmar, så man får kanske tackla lite jetlag till en början. Men det är inga större problem och vi åker dit flera dagar innan turneringen drar i gång, fortsätter Gustafsson.

Hon konstaterar skrattande att det måhända inte hör till vanligheterna med två besök i Singapore under samma år.
Som innebandynation visar därtill landet ett påtagligt ökande intresse och stor publikpepp för sporten.
– Innebandyn är inte en idrott med samma traditioner där som hos oss, men den verkar växa i popularitet. När vi var där i somras var det storpublik och jättetryck på matcherna, vilket är enormt roligt.
Med blott två veckor till avfärd mot Sydostasien och VM väntar först tre bataljer i det rosasvarta matchstället för Moa och IBF-damerna.

Denna lördag (11 november) hemma mot Warberg, följt av bortakamp mot Rönnby (17 november) samt hemmafight mot Täby den 19 november.
– Det har gått lite halvknackigt hittills, vi har tappat lite onödiga poäng trots att vi gjort bra matcher. Det har bitvis varit väldigt små marginaler.
– Nu vann vi stort senast mot Karlstad och det tar vi med oss in i kommande matcher, avslutar Moa Gustafsson.

Moa Gustafsson och blågult inleder mästerskapet mot Slovakien. Foto: Dreamstime
Moa Gustafsson och blågult inleder mästerskapet mot Slovakien. Foto: Dreamstime

Sveriges gruppspelsmatcher
• 2 december: Slovakien–Sverige
• 4 december: Tjeckien–Sverige
• 5 december: Sverige–Polen

Slutspel
• 7 december: Kvartsfinaler
• 9 december: Semifinaler
• 10 december: Final/bronsmatch
(Källa: Svensk Innebandy)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,395840" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!