Första spadtagen tas symboliskt av Walter Johansson, bröderna Magnus och Lars Gustafsson samt kommunalråd Fredrik Rönning (S).
Foto: Maria Karlsson

Mjölkbönder bygger nytt vattenkraftverk

SÖDERBÄRKE. En mycket unik satsning har inletts i Malingsbo nu när bröderna Magnus och Lars Gustafsson investerar i egen vattenkraft. – Jag har jobbat med vattenkraftverk i 45 år men det är första gången jag tar första spadtagen till ett helt nytt, säger Walter Johansson, jurist och ombud för bröderna.

Hedströmmen rinner från Malingsbosjön och ända ut i Mälaren. Vattenkraften i den har tidigare använts för att, bland annat, driva Malingsbo Bruks kvarn samt ett tröskhus i Malingsbo, men byggnaderna finns inte längre kvar. Efter det har det även funnits ett mindre kraftverk på platsen.
Kvarndammen, som fungerade som vattenmagasin när vattenkraften nyttjades, finns kvar och bildar fortfarande en större vattenspegel.

I ladugården har bröderna Magnus och Lars Gustafsson 50 mjölkkor och 50 ungdjur.

Alldeles intill ligger Malingsbo Gård där bröderna Magnus och Lars Gustafsson driver Västerbergslagens enda mjölkgård sedan 2003. I ladugården står 50 mjölkkor och 50 ungdjur.
De bygger nu ett helt nytt vattenkraftverk i närheten av platsen där den gamla kvarnen en gång stod.
– Anledningen till att vi ville bygga ett kraftverk var dels för att lantbruket drar mycket el, med utfodring, mjölkning, kylning och diskning med mera. Men också för att vi ville värna om det historiska och ha vattenspegeln kvar. Den skulle ha försvunnit om dämmet hade rivits på grund av dagens regler, eftersom det inte finns någon fiskväg där nu, säger Magnus.
– Vi har velat bygga länge men det är först nu som det lättats på vissa regler, tillägger Lars.

Dämmet, det vill säga fördämningen av Kvarndammen, ska bland annat moderniseras med en fiskväg.

Det har tagit cirka två år från att de lämnat in sin ansökning till att få de tillstånd som krävts. Och nu har arbetet påbörjats. De första spadtagen togs symboliskt av kommunalråd Fredrik Rönning (S) och Walter Johansson, som hjälpt bröderna att få alla tillstånd. När första spadtagen tas är både kommunalrådet och Kalle Johansson, vice ordförande miljö- och byggnadsnämnden närvarande. Enligt bröderna Gustafsson har det varit till stor hjälp att kommunen varit positiva till vattenkraftsbygget.
– Vi är ju en miljökommun som vill satsa på grön energi, säger Fredrik Rönning och tillägger att det är första gången han är med och inviger bygget av ett helt nytt vattenkraftverk.

Invigningen av bygget av vattenkraftverket firades med kaffe och bulle.

Ragnhild Ahrel är också på plats vid invigningen av bygget. Hon har arbetat med den miljökonsekvensbeskrivning som krävs.
– Vi har projekterat en
fiskväg och det tycker jag är viktigt, det är också en förutsättning för att få tillstånd.
Öring, regnbåge och andra fiskar i vattendraget kommer nu att kunna röra sig fritt.

Lars Eriksson representerar företaget Vattenbyggnad entreprenad i Sverige, entreprenör från Lindesberg som ska bygga vattenkraftverket. Han har inte heller varit med om att bygga ett nytt tidigare.
– Det är sällan man får tillstånd så det här är jätteunikt och värt att fira.
Katarina Nordin bjuder på kaffe och hembakade bullar vid byggstarten. Hon berättar att själva turbinen förväntas komma i december i år.

Hela investeringen beräknas hamna på 10 miljoner kronor, men Magnus är inte orolig. Så länge inte något oförutsett inträffar har de finansieringen klar.
– Verket kommer att generera cirka 340 000 kWh per år, vilket ska räcka till 20 normalvillor. Till skillnad från solpaneler ger vattenkraften energi hela vintern så länge det finns vatten och det är då vi behöver den som mest, förklarar Magnus.
Det finns även spekulanter som vill köpa av överskottet och det blir en viktig inkomst i lantbruket, menar Lars och Magnus Gustafsson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS