Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Petter Isacson.
Foto: Pressbild

Miljöchefen om råttorna: “Det är en ökning generellt”

AVESTA. Även miljöenheten i Avesta kommun har fått in uppgifter om ett ökat antal råttor under de senaste åren. Särskilt i slutet av 2023. – Vi fick in flera klagomål om råttor i ett område i Skogsbo under en månads tid. Där och då var det en ökning men det sägs att det är en ökning generellt. På miljö och bygg hanterar vi problemet när det kommer in klagomål, säger Petter Isacson, miljöchef på Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning.

Vad gör ni då?
– Vi försöker ta reda på vad som är orsaken bakom. I Skogsbo gällde klagomålen en restaurang, men vi kunde konstatera att det inte var restaurangen som var problemet. Det hängde ihop med djur och djurfoder.

Råttor trivs där människor finns, eftersom det är gott om föda där. Främst trivs råttor i fuktiga miljöer såsom källare och avlopp. Petter Isacson menar att det dock är ovanligt med råttor inomhus.
– Det är ganska vanligt att folk menar möss när de pratar om råttor. Det är stor skogsmus, liten skogsmus och husmus som man oftast har problem med. De kommer in i husen, framför allt när det börjar bli kallt ute. På sommaren håller de sig utomhus.

Petter Isacson berättar att miljö- och byggförvaltningens uppgift är att ställa krav på dem som ligger bakom om problem med skadedjur uppstår.
– Det kan till exempel vara att kräva att en hyresvärd vidtar åtgärder eller en restaurang som inte sköter sig.

råttor i avloppssystemet.
Råttor trivs där det är varmt och fuktigt – till exempel i avloppssystemet. Foto: Dreamstime

Bland råttorna är brunråttan den vanligaste sorten i Sverige. Den blir mellan 20 och 30 centimeter lång exklusive svansen som är cirka 15 till 23 centimeter lång. Eftersom råttornas tänder växer konstant, måste de gnaga mycket för att deras tänder inte ska bli för långa.
– De kan gnaga sönder ganska mycket och kissa överallt. Råttor kan sprida sjukdomar som till exempel sorkfeber.

Råttor kan ta sig in i ett hål på två centimeter i diameter. Men om man tätar huset så gott det går och ser till att hålla rent är det inte så vanligt att de tar sig in i hus.
– De är större och sämre på att ta sig in. I storstäder är det vanligare med råttor. Här är det trots allt vanligare med möss i naturen.

Husägare om råttorna

1. Har ni råttor där du bor? 
2. Vad gör du om du upptäcker råttor?

Foto: Lisa Björklund

Eva Aspnäs, 54 år, lantbrukare, bor i hus i Dala-Husby i Hedemora:
1. – Jag bor på landet så vi har jättemycket råttor. Inomhus har vi bara haft möss, men vi har lantbruk och där har det varit riktiga storråttor. För två år sen hade vi riktig invasion. Då var det tusental, men nu är det bättre.
2. – Vi har ringt ett företag som kommit och lagt ut fällor och gift. Sen har jag haft hund som varit där och tagit råttorna, då har det blivit bättre. Råttorna är ju lika stor som katterna så då blir det bara slagsmål.

Jonas Ekeberg, 50 år, sotare, bor i hus på Prästjorden, Avesta:
1. – Vi har aldrig haft råttor hemma, men det kan vara för att vi har katter. På mitt jobb har jag sett råttor. De kan dyka upp i trånga skrymslen kring skorstenar, pannrum och vindar.
2. – De är ju inte såna att de går till attack. Jag talar om för ägaren att de har råttor i huset.

Tina Pollas, 50 år, jobbar som stallpersonal, bor i hus i Skogsbo:
1. – Vi har inte haft råttor, inte inomhus i alla fall. Jag har sett två utomhus på gräsmattan, men de var döda. Antingen har fåglarna haft död på dem, eller vår katt.
2. – Jag skulle ringa något företag som kan bekämpa dem.

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS