En visuellt betagande ensemble om hela 21 personer tar scenen i besittning när “Den lilla sjöjungfrun” blir musikal.
Foto: Linus Bokehsius

Mellostjärnan Kiana som Ariel – familjemusikal till Falun

FALUN. Musikalen om “Den lilla sjöjungfrun” turnerar nu land och rike runt – och Falun är en av destinationerna för den familjevänliga klassikern. I rollen som sjöjungfrun Ariel hittas dans- och sångstjärnan Kiana Blanckert. – Jag älskar musikal, det är där mitt hjärta ligger, säger hon.

Premiär för den kulörta musikalen var tänkt att hållas för flera år sedan, men covidpandemin grusade dessa planer.
Nu är denna tagning av den omhuldade sagan – ursprungligen skriven redan 1837 av H.C. Andersen, sedermera även global succé som animerad Disney-film och fjolårets nytolkning – äntligen sjösatt och i full snurr.

I huvudrollen som sjöjungfrun Ariel återfinns “Mello”-bekanta artisten Kiana Blanckert.
– Det har gått väldigt bra, vilket känns otroligt kul. Hela historien och framförandet verkar gå hem och slå an en känsla hos publiken, berättar en glad Kiana om turnéns inledningsskede.
Blott 17-åriga Kiana har sin unga ålder till trots redan gjort stora publika avtryck.
2021 slutade hon på en andraplats i “Talang” efter starka sångprestationer, och i fjol deltog hon i Melodifestivalen med låten “Why Did You Go?”.

Kiana Blanckert axlar huvudrollen som Ariel i "Den lilla sjöjungfrun – The Musical". Den färgstarka föreställningen spelas den 14 april i Falun. Foto: Linus Bokehsius
Kiana Blanckert axlar huvudrollen som Ariel i “Den lilla sjöjungfrun – The Musical”. Den färgstarka föreställningen spelas den 14 april i Falun. Foto: Linus Bokehsius

Det är också här, i en takt- och tonbaserad allians mellan sång och dans, som hon blommar ut som artist.
– Jag har dansat sedan jag var barn, och min mamma är professionell dansare. Sången blev en mer seriös satsning när jag var 13 år, men jag har sjungit ända sedan jag var liten, berättar den i Australien födda Kiana.

Hon konstaterar att hennes medverkan i en produktion med miljoner tittare, som Melodifestivalen, bidrog starkt till att etablera hennes namn i artistfållan. Vägen fram till nu aktuella musikal går bland annat via kontakt med den meriterade Anna Norberg, som i “Den lilla sjöjungfrun” är både producent, artist och del av produktionsbolaget Dröse & Norberg.
– Ja, jag fick höra om rollen via Anna och att jag blev upptäckt har ju väldigt mycket med “Mello” och “Talang” att göra.

Kiana fortsätter:
– Det är en spännande karaktär att spela, och väldigt rolig. Berättelsen handlar ju bland annat om att få bestämma själv, vilket ju berör det här att jag träffar en människokille. Och jag kan känna igen mig i hans situation. Det är två parallella världar som möts och det är en väldigt stark berättelse, tycker jag.

Hon betonar även att flera av rollerna är av ytterst framträdande karaktär och har lika stor del som Ariel i att lotsa äventyret framåt.

Anna Norberg uppbär i sjöjungfrumusikalen bland annat rollen som den elaka häxan tillika Kamtjatkakrabban Svetlana. Foto: Linus Bokehsius
Anna Norberg uppbär i sjöjungfrumusikalen bland annat rollen som den elaka häxan tillika Kamtjatkakrabban Svetlana. Foto: Linus Bokehsius

För såväl gammal som ung uppges både kända som potentiellt nya favoriter hittas i produktionens “persongalleri”.
Ariel, den stygga havshäxan Svetlana och hennes följeslagare, Blobfiskarna Blob och Blob. Därtill ses människokillen Olauv, havskungen Moryn, mängder av fiskar, krabbor och en uppsjö andra uttrycksfulla skapelser i ett kyligt Atlanthav.

Det visuella uttrycket frammanas av totalt 21 personer. Ljusdesignern Palle Palmé och scenografen Erik Fredriksson är namnen bakom en visuell vattenvärld i färg, form och rörelse. Trion Theo Dröse, Gustav Parling och Matilda Winberg har i samspel med Robert Dröse låtsnickrat ett musikaliskt ledmotiv med autentisk känsla nära berättelsens inre. För ändamålsenlig ekipering svarar Broadway-meriterade kostymdesignern Wilberth Gonzalez.

Kiana Blanckert återvänder till livet på scengolvet – som den 14 april tillhör Lugnet i Falun.
– Har besökt Falun en gång tidigare, när jag var åtta år gammal och var i staden för att tävla i truppgymnastik. Jag minns att vi bodde på vandrarhemmet i det gamla fängelset. Vi hade fått höra en massa berättelser om det där stället och var skiträdda när vi skulle sova, skrattar Kiana hjärtligt.

Kung Moryn, som i musikalen gestaltas av Joakim Nätterqvist. Foto: Linus Bokehsius
Kung Moryn, som i musikalen gestaltas av Joakim Nätterqvist. Foto: Linus Bokehsius

Utöver vårens tämligen mastiga turnéplan står det nu också klart att “Den lilla sjöjungfrun – The Musical” framförs även i höst på såväl svensk som norsk mark.
– Det är otroligt kul att det rullar på så bra. Vi spelar mest lördagar och söndagar, och i veckorna går jag i skolan. Det funkar jättebra hittills, det går att balansera det hela. Jag har även väldigt hjälpsamma vänner och lärare, säger Kiana.

Hon låter meddela stora doser glädje och entusiasm över att framställa sjöjungfrurollen på scen, och hennes övriga favoriter i genren omfattar även berättelserna om Skönheten och odjuret, Askungen och Törnrosa.

Kiana avslutar:
– Jag älskar musikal, det är där mitt hjärta ligger. Älskar ju även att sjunga och det får visa sig hur artistkarriären artar sig framöver. Just nu känns det bäst att liksom go with the flow, jag tar det här i min takt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS