Mellanösternexperten Adnan Abou-Chakra
Mellanösternexperten Adnan Abou-Chakra, som är bosatt i Fagersta, kommer till Stället i Hedemora den 7 februari och föreläser om Israel-Palestina-frågan.
Foto: Privat

Mellanösternexpert till Hedemora – föreläser om Israel och Palestina

HEDEMORA. Mellanösternexperten Adnan Abou-Chakra föreläser på Stället i Hedemora den 7 februari. “Jag kommer att prata om Israel-Palestina-frågan ur ett historiskt perspektiv, så att besökarna kan förstå kontexten till det som hände den 7 oktober”, säger han till Lokalt i.

Det är Kulturföreningen Vargen som arrangerar föreläsningen.
– Adnan Abou-Chakra är en av de i Sverige som kan Mellanösternfrågan allra bäst, säger Per-Erik Hästö från Vargen.

Adnan Abou-Chakra är själv palestinier, han föddes och växte upp i ett flyktingläger i Libanon. Han kom till Sverige 1986 och är numera bosatt i Fagersta i Västmanland. Han jobbar som journalist, litteraturkritiker och lärare.
– Jag föreläser även om Mellanöstern och har tidigare samarbetat med den tidigare utrikesministern Sten Andersson samt med Olof Palmes Internationella Center där jag fungerade som någon slags sakkunnig. Och så undervisar jag i SO och matematik på högstadiet. Jag var tidigare gymnasielärare men tycker att det är mer intressant att jobba med yngre ungdomar, säger Adnan Abou-Chakra.

Har du fått fler förfrågningar om att föreläsa efter händelserna den 7 oktober?
– Ja, det har kommit in många frågor sedan dess, bland annat från Malmö. I perioder blir det många föreläsningar, det hänger på hur mycket tid jag har. Jag har rest runt i hela landet och pratat om Israel-Palestina-frågan i 30 år nu.

Ämnet är minst sagt komplicerat och Adnan försöker därför att anpassa sina föreläsningar efter publiken.
– Jag vill ge hela bilden kring varför Hamas gjorde som man gjorde den 7 oktober och vad som låg bakom det. Jag är öppen för att få alla möjliga frågor.

1991 gav Adnan ut boken “Mitt hemland Palestina”, tillsammans med Birgitta Altan och via Svenska FN-förbundet i Fagersta.
– I boken skriver jag om hur jag ser på den bästa lösningen för Israel och Palestina. Jag tror att en tvåstatslösning är en omöjlighet. I stället tror jag att det enda alternativet är att Israel och Palestina gör som Sydafrika, där apartheidregimen slutligen förkastades. Det är min dröm att samma sak ska kunna ske i Israel och Palestina, så att alla kan leva sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter, säger Adnan Abou-Chakra.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,374301"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS