Staffan Eklöv har varit mejerichef för Grådö Mejeri sedan 1999. Här visar han upp den nya panncentralen, som nyligen ingivdes i samband med mejeriets 70-årsfirande. “I början eldades det med flis och nu återgår vi till pellets, så cirkeln är sluten”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Mejeriet firade 70 år med jätteinvestering

GRÅDÖ. 1953 startades Grådö mejeri i byn med samma namn, strax utanför Hedemora. Nyligen firades mejeriets första 70 år med att den nya panncentralen invigdes. – I början eldades det med flis och nu återgår vi till pellets, så cirkeln är sluten, säger mejerichefen Staffan Eklöv.

För 70 år sedan, 1953, såg mejeriet vid Dalälvens kant i Grådö dagens ljus.
– Dalarnas Mejeriförening startade mejeriet. De hade flera mejerier och tanken var nog från början att detta skulle bli det största av dem. Föreningen drev mejeriet fram till 1990-talet och sedan har det varit olika ägarkonstellationer, bland annat Värmlands mejerier och södra Hälsinglands mejerier, Milko, Arla och Coop, berättar Staffan Eklöv.
För åtta år sedan blev Grådö mejeri en del av Falköpings mejeri.
– Det är en ekonomisk förening som äger både oss och mejeriet i Falköping. Så nu är det bönderna själva som äger oss igen, kan man säga. Men själva mejeriet har alltid hetat Grådö mejeri, oavsett vilka som har ägt oss, säger Staffan Eklöv.

I dag produceras det mjölk, fil, yoghurt, crème fraiche, gräddfil, smör och bredbart smör i Grådö. Här förpackas det crème fraiche. Foto: Pär Sönnert

I dagsläget är det ett 60-tal bönder som levererar mjölk till Grådö.
– De kommer från Dalarna, Västmanland, Uppland och Örebro. Det är fördelaktigt att kunna hämta mjölk från närområdet och vi har ett bra geografiskt läge.
Vid starten 1953 producerades det omkring 30 miljoner liter produkter per år.
– Och i dag är det mer än tre gånger så mycket, drygt 100 miljoner liter produkter om år. Vi säljer till alla de stora livsmedelsföretagen och våra produkter finns i stort sett i varje butik i hela landet, med olika emballage. Men de som det ”bara” står Grådö mejeri på säljs här i närområdet, säger Staffan Eklöv.

Några av alla de lastbilar som åker till och från Grådö mejeri dagligen.

Antalet anställda är ett 60-tal och siffran har varit ganska stabil runt 60-strecket de senaste åren. Själv byggnaden har byggts ut under årens lopp och är i dag betydligt större än den ursprungliga mejeribyggnaden.
– Men den byggnaden var stor 1953, med den tidens mått mätt. Placeringen här är ett skolboksexempel på hur man lokaliserar en bra plats för ett mejeri. På den tiden gick gamla riksvägen förbi här utanför, det fanns – och finns – mycket mjölk i närområdet och så finns det friskt vatten i åsen. Dessutom är det vackert här vid älven, säger Staffan Eklöv.

Vid starten producerades det 30 miljoner liter produkter om året i Grådö mejeri. I dag är siffran mer än tre gånger så stor, drygt 100 miljoner liter produkter. Foto: Pär Sönnert

Nyligen invigdes den nya panncentralen i mejeriet, vilket sammanföll med 70-årsfirandet. Landshövdingen Helena Höij besökte invigningen och tände den nya pannan. Investeringen är på hela 50 miljoner kronor.
– Vi har fått medel från Klimatklivet, annars hade det varit svårt att klara att göra den investeringen. Pannorna har levererats av VEÅ i Småland och panncentralen har uppförts av Hedemoraföretaget Österling bygg. Rörarbeten har utförts av Hedemoraföretaget Snösvedens rör och Industech från Säter. Scandbio i Norberg kommer att leverera pellets till den nya panncentralen, säger Staffan Eklöv.

Den nya panncentralen innebar en investering på 50 miljoner kronor.

Att man fasar ut oljan till förmån till pellets har flera fördelar, både ekonomiska och miljömässiga.
– Och när mejeriet var nytt så eldade man med flis. Sedan blev oljan så billig att man övergick till olja. Nu återgår vi till pellets, så cirkeln är sluten kan man säga. Eftersom vi producerar drygt 100 miljoner liter om året, där allt ska värmas upp, så är uppvärmningen en central del i hela vår produktion, säger Staffan Eklöv.
Den gamla oljepannan blir dock kvar som backup.
– Några delar av pannan är original, annars har det mesta bytts ut i omgångar. Än så länge testkör vi bara den nya pannan men vi kommer att köra den mer och mer framöver tills den används helt och hållet.

“Vi har inga planer på att bredda sortimentet ytterligare. Men vi börjar få ett par flaskhalsar i produktioner som vi försöker lösa”, säger Staffan Eklöv som har varit mejerichef i Grådö sedan 1999. Foto: Pär Sönnert
Så här såg det ut när den nya panncentralen invigdes. Från vänster: Jan Östergren, från Scandbio i Norberg som levererar pellets till den nya pannan, Anders Steen, vd för panntillverkaren VEÅ, landshövdingen Helena Höij, som fick premiärtända pannan, och mejerichefen Staffan Eklöv. Foto: Grådö Mejeri

I dag produceras det mjölk, fil, yoghurt, crème fraiche, gräddfil, smör och bredbart smör i Grådö.
– Vi har inga planer på att bredda sortimentet ytterligare. Men vi börjar få ett par flaskhalsar i produktioner som vi försöker lösa, säger Staffan Eklöv som har varit mejerichef i Grådö sedan 1999.
Så då blir det guldklocka snart?
– Nja, den har jag redan tjänat in. Jag jobbade tidigare på mejeriet i Bollnäs så jag har redan passerat 25 år i företaget, säger Staffan Eklöv.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS