Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Caritasgruppen inom frimurarna arbetar med välgörenhetsprojekt. Här ses gruppens medlemmar Krister Eriksson och närmast kameran Kenneth Willman. Saknas på bild gör Peter Borelius och Thomas Söderberg.
Foto: Sonny Jonasson

Medmänsklighet i fokus för ekonomisk support

FALUN/BORLÄNGE. Frimurarlogen i Falun meddelar att man riktar ekonomisk support till lokalt och regionalt aktiva organisationer. Den 2 december hålls en ceremoni på Villa Bergalid tillägnad detta. Krister Eriksson är en av de aktiva i frimurarnas välgörenhetsgrupp. – Huvudsyftet är att stötta och uppmärksamma några av dem vi betraktar som lokala hjältar, framhåller han.

Krister Eriksson är medlem i Frimurarlogen i Falun. Totalt i länet har frimurarorden cirka 500 medlemmar.
Dess aktiva i Falun, Borlänge, Avesta, Säter, Hedemora och Mora riktar nu välgörande medel till organisationer man önskar ge ekonomisk uppmuntran.

Detta för att belysa värdefulla insatser på mänsklig nivå. Ett syfte som beskrivs vara ständigt aktuellt, men som i nuläget kan betraktas som extra angeläget, säger Krister Eriksson.
– Det råder väl på sätt och vis alltid tuffa tider på sina håll, men nu känns det som sagt oroligt på väldigt många vis. Många har det kämpigt.
– Kriget i Ukraina, kriget i Gaza, den psykiska ohälsan ökar, mycket blir dyrare och utgifterna skenar, exemplifierar han.
Och fortsätter på temat:
– Lite av tanken i det här är just att uppmärksamma dem vi ser som lokala hjältar, som gör stor skillnad i sitt arbete.

Den 2 december hålls en ceremoni på Villa Bergalid där ekonomiskt välgörande medel tillfaller Ria-stugan, en klass i anpassad skola samt sjukhusclownernas verksamhet. Foto: Sonny Jonasson
Den 2 december hålls en ceremoni på Villa Bergalid där ekonomiskt välgörande medel tillfaller Ria-stugan, en klass i anpassad skola samt sjukhusclownernas verksamhet. Foto: Sonny Jonasson

Denna fördelning av supportande slantar genomförs en gång per år.
2023 är mottagarna Ria-stugan i Falun och Borlänge, en klass på anpassad skola (tidigare kallat särskola) i Borlänge samt de av barn, familjer och vården mycket uppskattade sjukhusclownerna.

Exakta summor kan i dagsläget ej kungöras. Detta då mottagarna nås av denna information först vid själva utdelningen den 2 december. Dock hyser frimurarna förhoppningen att det ska utgöra ett uppmuntrande tillskott till verksamheterna.
– Den 2 december har vi en liten ceremoni på Bergalid för detta. De inblandade bjuds på lunch, mottager symboliska checkar och ges även möjlighet att presentera sin verksamhet för alla närvarande.
– Pengarna vi skänker är uteslutande från den frivilliga kollekt vi samlar in vid våra sammankomster, utvecklar Krister Eriksson.

"Det som gör intryck är att det finns människor som verkligen försöker hjälpa andra", säger Krister Eriksson (till vänster i bild) om de aktörer frimurarna riktar stöd till. Foto: Sonny Jonasson
“Det som gör intryck är att det finns människor som verkligen försöker hjälpa andra”, säger Krister Eriksson (till vänster i bild) om de aktörer frimurarna riktar stöd till. Foto: Sonny Jonasson

Den sektion inom länets frimurarorden som arbetar direkt med välgörenhetsprojekt bär namnet Caritasgruppen. Bland dem som tilldelas ekonomiska medel har vissa själva sökt, och vissa verksamheters behov identifieras av Caritasgruppen.
I samspel med Krister utgörs denna också av logebröderna Thomas Söderberg, Kenneth Willman och Peter Borelius.
– Vår ambition är även att skapa positiva energier kring de verksamheter vi nu vill stötta. Det är glädjande om de kan uppmärksammas på ett sätt gör att de kan få fler hjälpande händer och nå ut till än fler.
– Om vi kan skapa lite mer kontaktyta med lokalsamhället från Frimurarlogens sida så är det bara en positiv bonus. Vi syns ju inte på samma vis som exempelvis en idrottsförening, vilket jag tror är en utmaning fler ordenssällskap upplever. Så det är en kul win-win om vårt sällskap också synliggörs, berättar Krister.

Han sammanfattar gällande själva uppsåtet – en ansats att skapa lite medvind för hjälpande krafter.
– Det som gör intryck är att det finns människor som både vill och verkligen försöker hjälpa andra. Det är dessa eldsjälar vi vill bidra till att lyfta fram.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4644,640054" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!