Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Rätt kvinna på rätt plats. Leena Kalliokoski har tidigare organiserat notarkivet på musikskolan. Nu har hon gett sig i kast med kommunens bildarkiv. “Jag älskar bilder”, säger hon.

Mastodontarbete med Borlänges bildskatt

BORLÄNGE. Just nu pågår ett intensivt arbete för att ta fram en fotoutställning till Borlänges 80-årsjubileum. Samma dag ska det också bli möjligt för vem som helst att söka digitalt bland gamla bilder. – Vi släpper 15 500 bilder den 6 juni, säger Leena Kalliokoski som ansvarar för kommunens bildarkiv.

På biblioteket pågår ett mastodontarbete med att ta hand om gamla bilder.
– Det här rummet var tomt när jag började för ett och ett halvt år sedan, säger Leena Kalliokoski som är anställd som kulturutvecklare i kommunen.
Men nu trängs i den stora lokalen massor av hyllor med kartonger fyllda av negativ, bilder, album och pärmar med bilder och information.
– Här finns 72 kartonger med 86 500 negativ till exempel, berättar Leena.
– Och så finns det ju 200 000 glasplåtar, fortsätter Sören Nyström som tillsammans med Sten Rudman letar bilder till jubileumsutställningen.
Hur många gamla bilder finns det totalt?
– Uppemot en miljon, svarar Sören.

Leena Kalliokoski har bland andra Sten Rudman och Sören Nyström till sin hjälp för att identifiera och katalogisera gamla Borlängebilder.
Leena Kalliokoski har bland andra Sten Rudman och Sören Nyström till sin hjälp för att identifiera och katalogisera gamla Borlängebilder. Foto: Karin Diffner

Arbetet med att bevara bilder från Borlänge startade 1975 på initiativ av dåvarande kommunalrådet Börje Andersson.
I Rädda Bilden-kommittén har därefter åtskilliga ideella krafter samt projektanställda varit engagerade. Arbetet har resulterat i fyra böcker och flera utställningar.
Under några år har arbetet legat i träda, men nu har det tagit fart igen sedan Leena Kalliokoski anställdes och började organisera materialet.
– Jag hade ingen överlämning och ingen att fråga utom de här sköningarna, säger hon och tittar åt Sören och Stens håll.

Sten kom in nyligen i arbetet, men Sören har varit med i Rädda Bilden-kommittén sedan 1990-talet.
– Det känns bra att kunna marknadsföra den intressanta historia som Tuna och Borlänge har. Även om det är en klyscha så säger faktiskt en bild mer än tusen ord, säger Sören.
Men hur ska ni klara av så många bilder?
– Vi är väl envisa, säger Leena med ett skratt.
– Nej, men just nu prioriterar vi bilder på stadsmiljön, fortsätter hon.

Många fotografer har dokumenterat sitt arbete noggrant. Hela den här byrån är till exempel full av Hans Carlbaums noteringar.
Många fotografer har dokumenterat sitt arbete noggrant. Hela den här byrån är till exempel full av Hans Carlbaums noteringar. Foto: Karin Diffner

Bilderna är donerade av privatpersoner och av professionella fotografer som Hans Carlbaum, Robert Östling och Bertil Ruuth. Även firmor som Polyfoto och Ewerts foto har bidragit.
– Titta, här har jag hela pärmar med Ewert Woxbergs kunder. Jag hoppade högt av lycka när jag hittade dem, utbrister Leena.
För henne blir det en viktig pusselbit när hon så småningom ska identifiera och katalogisera bilderna.
– Det är ett riktigt detektivarbete, så det är tur att man är nyfiken, konstaterar hon.

Just nu arbetar Leena, Sten och Sören för det stundande 80-årsjubileet av Borlänges stadsprivilegium. De ska bidra till en fotoutställning från 1940-talet som ska visas på Gammelgården med början den 6 juni. Samma dag blir det också möjligt att söka digitalt efter bilder i Bildarkiv Borlänge eller via kommunens hemsida.
– Vi måste bevara den bildskatt vi har för eftervärlden och göra det möjligt för fler att tillgodogöra sig den, säger Leena.

Så här kan ett riktigt gammalt negativ se ut. Just det här är märkt 1957 med ett efternamn och en sifferkod. I arkivet finns det tusentals sådana.
Så här kan ett riktigt gammalt negativ se ut. Just det här är märkt 1957 med ett efternamn och en sifferkod. I arkivet finns det tusentals sådana. Foto: Karin Diffner

Fortfarande finns massor att göra både när det gäller det digitala arkivet och det fysiska.
– Det kommer att finnas fler funktioner längre fram.
Kommer ni att ta emot fler bilder från allmänheten?
– Ja, så småningom, säger Leena.
– Släng bara inte något på Fågelmyra så länge, uppmanar Sören.
– Jag gråter när jag hör hur många glasplåtar som slängts där, fortsätter han.
Planer finns på att göra en bok om Borlänge på 1970-talet, så bilder från den tiden kommer kanske att efterlysas snart.

Snart kommer det att bli möjligt för vem som helst att söka bland 15 500 bilder från Borlänge vid tiden strax före förra sekelskifte till en bit in på nuvarande sekel.
Snart kommer det att bli möjligt för vem som helst att söka bland 15 500 bilder från Borlänge vid tiden strax före förra sekelskifte till en bit in på nuvarande sekel. Foto: Karin Diffner
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!