Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Miljö är något som Dana Yusuf tänker på när det gäller byggandet i framtiden. “Många skriver också att det är viktigt med parker, fler skolor och sjukhus”, berättar Johanne Fallhagen (till vänster).
Foto: Karin Diffner

Mässa ska väcka intresset för teknik

BORLÄNGE. Galaxen kryllade av nyfikna och spralliga elever under Teknikmässan. – Det här är intressant, men jag vet inte vad jag vill göra efter skolan, säger Gabriel Madsen.

Gabriel och Rufus Östman från Forssaklackskolan hamnade under Teknikmässan vid Hitachi Energys monter där de bland annat kunde “gå runt” på en kraftstation med hjälp av VR-glasögon eller bygga en krafttransformator i lego.
– Det är roligt, kommenterar Rufus.
Kan du tänka dig att satsa på en teknisk utbildning?
– Nej, jag ska gå estet.

Rufus Östman och Gabriel Madsen prövade att bygga en pytteliten krafttransformator i lego under Teknikmässan för åttondeklassare på Galaxen.
Rufus Östman och Gabriel Madsen prövade att bygga en pytteliten krafttransformator i lego under Teknikmässan för åttondeklassare på Galaxen. Foto: Karin Diffner

Dana Yusuf som går i åttan på Maserskolan har inte bestämt sig för vad hon vill göra i framtiden men men hon gillade mässan.
– Det har varit en fantastisk dag och roligt att träffa nytt folk, säger hon.
En av de utställare Dana pratade med var Johanne Fallhagen som är projektchef för Skanska i Borlänge.
Johanne och hennes kollegor hade i stället för “give aways” (gåvor till besökarna) gjort tvärtom. De uppmanade eleverna att svara på frågan “Vad tänker du på när du hör ‘Bygga för ett hållbart samhälle’?”. Svaret skulle skrivas på en blomma som hängdes upp i ett träd.
– För varje blomma som besökarna ger oss så skänker vi tio kronor till Naturskyddsföreningen, berättar hon.

Varför vill ni vara med här?
– Vi måste jobba hårt för att säkerställa vår kompetensförsörjning i framtiden.
Hur går det hittills här på mässan?
– Det är svårt att veta vad man vill när man går i åttan, men många är nyfikna och vi hoppas inspirera några i alla fall, säger Johanne Fallhagen.
Ett 30-tal olika företag och organisationer deltog i mässan som arrangerades av 2047 Science Center, Högskolan Dalarna och Teknikerjakten med stöd av Ljungbergsfonden. Förutom elever från årskurs åtta i Falun och Borlänge vigdes en dag åt årskurs två på teknik- och naturvetenskapligt program i hela Dalarna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!