Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Traj och Sedrah tycker om att spela bollsporter och brukar göra det både på raster och idrotten. De tror att de kommer att använda planen mycket.
Foto: Sara Flodin

Markusskolans multiarena invigd – ”Oerhört populärt”

AVESTA ❚ Nu har Markusskolans nya multiarena, eller allaktivitetsplan, invigts. Anledningen till att de styrande gjort satsningar på dessa arenor är att de vill att barn ska röra mer på sig. – Detta gör även att skolresultaten blir bättre, säger Mikael Westberg (S), som är ordförande i bildningsstyrelsen.
Mikael Westberg förklarar att dessa ”arenor” är så populära bland barnen att skolorna måste göra scheman för att bestämma vilka barn som ska använda dem.
– Det här är något som är oerhört populärt bland barnen.
På Markusskolan gick tidigare barn upp till årskurs 6. Numer går endast barn från förskoleklass till årskurs 3 på skolan. Efter att skolstrukturen gjordes om i kommunen anpassas nu skolgårdarna efter barnens ålder och för att dessa ska passa bättre för de yngre barnen. Multiarenan är första delen av denna process på Markusskolan.
– För oss är det viktigt att skolgårdarna är bra och att det är roligt på rasterna, säger Mikael.
“Vi är stolta över denna satsning”, säger Mikael Westberg (S), som är ordförande i bildningsstyrelsen. Foto: Sara Flodin
I och med den nya ”arenan” har Avesta kommun fått den åttonde allaktivitetsplanen.
– Det finns nog ingen kommun i Dalarna som har lika många, tror Mikael.
Beslut har även tagits om en allaktivitetsplan vid By skola.
– Då har vi det på alla skolor i kommunen, konstaterar Mikael som hoppas att den kommer vara klar i sommar.
– Det här är den minsta och det har att göra med att den är anpassad för små barn.
Det går cirka 320 elever på skolan och de flesta var med på invigningen av allaktivitetsplanen. Barn är välkomna till planen även efter skoltid. Foto: Sara Flodin
Under invigningen tackade Maria Andersson, vice ordförande i Gamla Byn, för ett gott samarbete mellan bildning och skolan. Därefter lämnade hon över en hel säck med bollar till skolans barn som de kan använda på planen.
Arenan är anpassad för fotboll och basket, men efter att bandet klippts och planen blivit invigd rusar barnen in på planen för att sätta igång att leka ”kinesiska muren”, som är en kull-lek. Hamid Faghiri jobbar på fritids. Han agerar rastvakt denna dag och tycker att det är jättebra att barnen får en ny miljö att vara i.
– Det är inte speciellt roligt för barnen att leka på den asfalterade planen, säger hans kollega Mattias Claesson som också är fritidsledare.
Rektor Hanna Torbrant tycker att det känns jättebra att kommunen förbättrar skolgården.
– Vi behöver bra utemiljö för att barnen ska klara av skoldagen. Vi får både färg och ett annat underlag. Det inbjuder till andra aktiviteter när det blir en tydlig avgränsning var leken ska ske.
Nu sätts fokus på den fortsatta utvecklingen av skolgården.
– Vi har inte riktigt bestämt hur det kommer se ut, men det kommer vara olika saker som gör att barnen vill röra sig fysiskt, säger Hanna som tror att det kommer bli kullar med konstgräs på.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!