Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
För drygt 25 år sedan fick Maria Rashidi syra kastat över sig för att hon ville skiljas från sin man. Nu ska hon föreläsa om hedersrelaterat våld i Avesta.
Foto: Privat

Maria föreläser om hedersrelaterat våld

AVESTA. Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors Rätt, reser runt i Sverige och föreläser om hedersrelaterat våld och förtryck. Den 7 mars föreläser hon i Avesta.

Maria Rashidis kämpar mot det hedersrelaterade våldet. Hennes egna historia utgör ett vittnesmål över detsamma.
Den 21 september 1997 fick hon syra kastat över sig för att hon ville skiljas från sin man. Hennes önskan var endast att få leva i frihet.
– En frihet där jag får bestämma hur jag skall leva mitt liv, utan att vara rädd och känna skuld och skam för vilka kläder jag har på mig eller vem jag umgås med. En frihet, som en självständig kvinna som har kontroll över min egna kropp och sexualitet, och där jag har rätt att säga nej utan att bli bestraffad. En frihet, där min röst och vilja är starkare än det våldet och förtrycket jag under så många år utsattes för.

Tillsammans med Elisabet Omsén har Maria skrivit boken ”Bränd Frihet”. Genom organisationen ”Kvinnors Rätt”, som hon även startat, arbetar Maria Rashidi för att stötta individer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och våld i nära relationer.
– Att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck är oerhört plågsamt och medför stort lidande för den som drabbas. Det går inte att understryka nog vikten av att våga prata om hedersförtryck för att fler utsatta skall få hjälp. Min förhoppning är att mitt sociala arbete och röst kommer att leda till en förändring, säger Maria Rashidi.
Kvinnojouren i Avesta arrangerar föreläsningen.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!