Diana Khmaruk i klassrummet tillsammans med läraren Jenny Falk som hjälper Elise Samuelsson.
Foto: Sara Flodin

Många tjejer väljer teknisk utbildning

LUDVIKA I några av Sveriges kommuner väljer inga tjejer teknikutbildningar, men i Ludvika är 35 procent av Hitachigymnasiets elever tjejer. Tre av dem är Diana Khmaruk, Hanna Skogbergs och Rosa Söderholm och de erkänner att det inte var särskilt tekniska av sig när de började på skolan. – Jag var knappt tekniskt intresserad. Det var slumpmässigt att jag hamnade på tekniklinjen, säger Diana som var osäker på vilket program hon skulle gå, men säger att teknik är framtiden.

Diana går i årskurs 1 och Hanna samt Rosa i årskurs 3. Det var inte självklart för någon av dem att de skulle gå teknikprogrammet. Hanna Skogsberg har två föräldrar som arbetar på Hitachi och hon har fått höra saker om deras jobb.
– Nu under gymnasiet har jag börjat förstå vad det är de pratar om, det gjorde jag inte tidigare, erkänner Hanna.
Rektor Erik Norgren tror att Hitachi Energys kraftiga expansion bidragit till att fler blir intresserade.
– Och jag tror att kombinationen med teknik och naturämnen gör att vi attraherar flickor, säger Erik.

På Hitachigymnasiet teknikutbildning är 35 procent tjejer. Rektor Erik Norgren ser gärna att utbildningen får lika många tjejer som killar. För eleverna Diana Khmaruk, Rosa Söderholm och Hanna Skogbergs var det inte någon självklarhet att de skulle gå utbildningen. Foto: Sara Flodin

Rosa har insett att den som är tekniskt bevandrad inte måste vara duktig på att meka med bilar.
– Det som fick mig att välja den här skolan var att jag kunde läsa natur- och teknikkurserna. Man kan välja så mycket och teknik är bredare än vad man tror, förklarar Rosa och lägger till:
– Teknik kan innehålla, biologi, kemi och samvetenskap. Det handlar bara om verktygen och vad du gör med dem. I det samhälle som vi lever i är sociala medier teknik, men det är också otroligt mycket psykologi.

Rosa, Hanna och Diana i rummet där 3D-skrivarna står. “Jag tycker att programmering, CAD och rita i 3D kan vara kul”, säger Rosa som mest gillar de naturvetenskapliga ämnena. Foto: Sara Flodin

Till att börjar med läser eleverna gymnasieämnena. Hitachigymnasiet har dessutom programgemensamma ämnen inom teknik. Sen väljer eleverna en inriktning; teknikvetenskap, som är mer teoretiskt, eller produktionsteknik som är mer praktiskt inriktad. Utöver detta kan eleverna välja till ytterligare ämnen att fördjupa sig i utefter intresse.
– Teknik är inte bara att sitta vid datorer och programmera, men nu när jag har börjat programmera så tycker jag det är roligt, säger Diana som var nervös inför teknikdelen.
– Jag har tyckt att det är lite svårt och det har inte varit mitt favoritämne, men nu tycker jag det är skitkul. Det är kunskaper som jag har fördel av i framtiden.
– Det jag inte visste om när jag började nian var att man kan utbilda sig till civilingenjör inom bioteknik. Då programmerar man men man gör det i biologins syfte, förklarar Rosa.
Hanna är mer intresserad av det tekniska.
– Jag tycker inte att kemi och biologi är så kul, konstaterar hon.

Drygt 100 elever går på skolan och 35 procent av skolans elever är tjejer. Hur många tjejer som går på Hitachigymnasiet varierar enligt rektorn.
– Vi jobbar för en mångfald och jämställdhet så vi skulle gärna vilja ha 50-50. Det tror vi är det bästa utifrån tjejernas och killarnas synvinkel. Det blir en bra gruppdynamik. Vi jobbar strategiskt och medvetet för att försöka attrahera flickor och har bland annat en inspirationskväll på vårarna för årskurs sju och åtta.
För att gå på utbildningen krävs höga betyg och det är konkurrens om platserna. Intagningspoängen 2023 var i snitt 302. Den som hade lägst betyg låg på 267,5. Förra året sökte 54 elever till 36 platser. Tjejerna sticker inte under stol med att de har haft goda studieresultat. Erik tycker att tjejerna är superduktiga och håller med om att de hjälper till att driva upp betygskravet.  Gänget säger att utbildningen är tuff och att den som går där måste vara skärpt.
– Ska du bli ingenjör måste du antagligen plugga, men det finns stöd och hjälp att få om det är svårt, försäkrar Rosa.

Tjejerna tror inte att huvudanledningen till att folk väljer utbildningen är att de vill ha jobb på Hitachi, men är eniga om att de inte hade gått utbildningen om de hade varit tvungna att studera på annan ort.
– Jag var inte redo att flytta hemifrån när jag slutade nian och skulle börja gymnasiet, säger Hanna.
– Att börja gymnasiet i sig är en ganska stor omställning, påpekar Rosa.
Alla tre tror dock att de kommer flytta från stan under en tid. Hannas plan är att plugga vidare till civilingenjör inom något tekniskt område som innehåller programmering. Rosa planerar att söka jobb på Hitachi och jobba där under ett år.
– Sen har jag tänkt plugga vidare till civilingenjör inom kemi och teknik.
Diana, som går i ettan, har inte bestämt sig för vad hon vill arbeta med.
– Jag håller alla dörrar öppna och gör ett bra arbete i gymnasiet så får jag se sen vad jag vill jobba med.
– Vårt mål är att jobba med den långsiktiga kompetenshöjningen. Vi vill att eleverna får en sådan bra och bred utbildning som möjligt. Att de vidareutbildar sig och sedan kommer tillbaka, hoppas Erik.

Fotnot: Datumet för inspirationskvällen är denna vår satt till den 22 maj.

Antalet elever och tjejer på Hitachigymnasiet:
klass 1: 36, 14 tjejer.
klass 2: 35, 13 tjejer.
klass 3: 32, 11 tjejer.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS