Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Thorsten Holmberg
Thorsten Holmberg är numera bosatt i Forsnäs, Stora Skedvi, men trots flytten över kommungränsen till Säters kommun är han och hustrun Lena fortsatt engagerade i Hedemora majblommeförening. Thorsten är kassör och Lena ordförande. “Jag ville engagera mig i en bra sak och via Majblomman stödjer vi barn som lever i fattigdom”, säger Thorsten Holmberg som här visar upp årets lila majblomma samt den ljusgröna försäljningsväska som eleverna som säljer majblommor kan använda sig av.
Foto: Pär Sönnert

Många söker ekonomiskt stöd av den lokala majblommeföreningen

HEDEMORA/STORASKEDVI. Årets försäljning av majblommor är i gång. Delar av överskottet delas ut av de lokala föreningarna. “I Hedemora ligger antalet ansökningar om att ta del av dessa pengar kvar på en hög nivå”, säger Thorsten Holmberg, som fortsatt är engagerad i Hedemora majblommeförening, tillsammans med hustrun Lena, trots att de båda har flyttat till Stora Skedvi.

Thorsten Holmgren tar emot i huset på gården i Forsnäs, Stora Skedvi. I fjol gick flyttlasset för honom och hustrun Lena Persson Holmberg från Hedemora och över kommungränsen.
– Vår dotter bor på gården med sin man och vi flyttade in i ett av husen. Det blev en perfekt lösning, nu lever vi livet på landet, säger Thorsten och visar in i köket.

Trots flytten kvarstår Thorstens och Lenas engagemang i Hedemora majblommeförening. Han är kassör och Lena ordförande.
– Det måste bli åttonde året nu. Jag ville engagera mig i en bra sak och via Majblomman stödjer vi barn som lever i fattigdom, säger Thorsten Holmberg.

Majblomman i Skedvi
2024 års majblomma bär två nyanser av lila. Foto: Pär Sönnert

I onsdag, den 10 april, var det säljstart för årets majblomma.
– Vi har flera lärare som är engagerade i föreningen och det säljs majblommor på i stort sett alla skolor i Hedemora kommun. Vi hade en träff med lärarna i söndags och då fick de materialet, alltså majblommorna och försäljningsväskorna, som de sedan delar ut till eleverna, säger Thorsten Holmberg.

I fjol sålde barnen i Hedemora kommun majblommor för 138 000 kronor.
– Sedan får barnen själva behålla 10 procent av intäkterna från försäljningen, ytterligare 10 procent går till klasskassan, 40 procent går till Majblomman centralt och så går 40 procent till oss i lokalföreningen.

Och sedan delar ni ut pengar till behövande barn, i Hedemora?
– Precis. Man kan ansöka om medel från oss, som ska gå till något konkret. Man får inte kontanter rakt av utan det ska gå till att köpa eller uppleva något. Vi har två anmälningstillfällen för detta, den 15 maj och den 15 november, inför sommaren och inför jul.

I fjol meddelade Thorsten Holmberg att antalet ansökningar har ökat.
– Och de ligger kvar på en hög nivå. Det är många som har det tufft i dag, säger Thorsten.

Niobladad Majblomma
I år har det tagits fram en speciell majblomma, som bara har nio blomblad. Den symboliserar att ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Den här blomman är både större och dyrare än den vanliga majblomman och går “bara” att köpa digitalt. Foto: Pressbild

Han meddelar även om att det i år har tagits fram en speciell majblomma, som bara har nio blomblad.
– Det är för att symbolisera att ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Den här niobladiga blomman är både större och dyrare än de vanliga och de kan bara köpas digitalt, antingen från barnens digitala webbshop eller från majblommans hemsida. Då får man majblomman hemskickad med posten, säger Thorsten Holmberg.

Tre viktiga frågor som majblomman arbetar för är följande:
Meningsfull fritid: Fyra av tio barn uppger att de ibland eller ofta inte har råd att göra vad de vill på fritiden.
Avgiftsfri skola: Skolan får ta ut obetydliga avgifter, vid enstaka tillfällen. Det kan gälla krav på egen matsäck på utflykten eller pengar till buss och tåg på skolresan. Detta skapar problem för elever i familjer med svag ekonomi.
Lov på lika villkor: När skolan stänger för sommaren blir det tydligt vilka barn som saknar resurser för att fylla loven med aktiviteter.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!