Hitta ut, orientering.
921 registrerade deltagare har letat checkpoints i Säters kommun under säsongen, som var den första som friskvårdsprojektet hölls i kommunen.
Foto: Pressbild

Lyckat första år med Hitta ut i Säter

SÄTER. 2023 hölls Hitta ut i Säter för första gången. 921 registrerade deltagare har letat checkpoints under säsongen. “Fler än vi förväntade oss”, säger Andreas Stamer, ledamot i Säterbygdens Orienteringsklubb, en av arrangörsklubbarna.

Friskvårdsprojektet Hitta ut har gjort succé i många av landets kommuner. Ett antal kontroller, eller checkpoints som termen är i detta sammanhang, placeras ut i kommunen och så är det upp till deltagarna att försöka hitta dem. Vissa är lättåtkomliga medan andra innebär en större utmaning.

I år hölls arrangemanget även i Säters kommun där Säterbygdens Orienteringsklubb höll i trådarna tillsammans med Stora Skedvi IK SOFF.
– Det gick jättebra under vårt första år. Vi hade 921 registrerade deltagare och det är många som har tagit alla checkpoints, berättar Andreas Stamer.

Friskvårdsprojektet Hitta ut hölls för första gången i Säters kommun 2023. Arrangörerna blickar redan mot nästa säsong. Foto: Pressbild

Vid starten den 1 maj fanns det 90 checkpoints att hitta i hela Säters kommun.
– Och sedan gjorde vi “extrasläpp” under sommaren där det kom nya checkpoints. Vi kunde se att det var ett 20-tal som hittade de nya kontrollerna redan första dagen, de var på hugget. Det blir lite tävling mellan deltagarna, då det bland annat går att se vem som blir “Veckans raket” och hittat flest kontroller varje vecka, säger Andreas Stamer.

Hitta ut var efterlängtat i Säter.
– Många tyckte att det är kul att detta kommit till Säter nu och det finns önskemål på fler kontroller till nästa år. Det ska vi försöka med, samt utöka till fler områden – bland annat Säterdalen och Skräddarberget vid Arkhyttan, säger Andreas Stamer.

Han är glad över samarbetet mellan föreningarna.
– Det är jättebra att kunna jobba tillsammans så här, det här är en form av samarbete som vi inte har haft tidigare. Ett tiotal personer har jobbat med Hitta ut under säsongen, fram till och med den 1 oktober. Det är mycket jobb med detta, inte bara att sätta ut kontrollerna, utan att ta fram kartorna och jaga sponsorer och så, säger Andreas Stamer.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4645,610155"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS