Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Daltons, Hedemora
Mattias Romlid är chefskock på restaurang Daltons, som drivs av Tommy och Kristin Johansson. Daltons öppnade i maj 2023 och det första året har gått “klart över förväntan”, enligt Tommy Johansson.
Foto: Pär Sönnert

Lyckat första år för restaurangen

HEDEMORA. För snart ett år sedan öppnades restaurangen längs Ivarshyttevägen igen. Tommy Johansson, som driver “Daltons” berättar att det första året har gått över förväntan. “Jag har alltid drömt om att öppna restaurang och när Hyttan gick i konkurs slog jag till”, säger Tommy.

I februari i fjol stängde restaurang Hyttan. Bara tre månader senare var det dock åter restaurangverksamhet i lokalen.
– Vi öppnade den 15 maj. Det gick 14 dagar från att jag fick nycklarna i handen tills vi serverade de första lunchgästerna. Vi hade velat göra något åt inredningen i det bortre rummet med det hanns helt enkelt inte med, säger Tommy Johansson.

Sedan har det rullat på. Tommy jobbar i restaurangen tillsammans med hustrun Kristin och chefskocken Mattias Romlid. Av de tre är det dock bara den sistnämnde som har erfarenhet av branschen sedan tidigare.
– Jag har jobbat på restaurang i 30 år, bland annat på Stekpannan här i stan, för den som minns det stället. Sedan har jag varit på Blå Lagunen och senast på Mythos i Avesta, fram till pandemin, berättar Mattias Romlid.

Tommy är bilmekaniker och Kristin har tidigare jobbat inom vården.
– Men jag har alltid velat driva en restaurang, säger Tommy.

Daltons, Hedemora
Mattias Romlid är chefskock på restaurang Daltons, som drivs av Kristin och Tommy Johansson. Restaurangen öppnade i maj 2023, i samma lokaler som restaurang Hyttan tidigare fanns. Foto: Pär Sönnert

Hur har det första året gått för er då?
– Klart över förväntan. Enligt min kalkyl skulle vi behöva ha omkring 75 lunchgäster om dagen för att det ska går runt men vi ligger på omkring 120 lunchgäster när det är lågsäsong, mellan december och mars, och från 140 till 180 lunchgäster under högsäsongen, som främst är under sommaren, säger Tommy Johansson.

Har det varit som ni förväntade er att driva restaurang?
– Jag trodde väl att det skulle vara annat än att mest städa hela tiden… Nejdå, det har varit ungefär som vad hade väntat mig, säger Tommy.
– Själv har jag bara blundat och hållit i mig. Men det har varit roligare än jag trodde, speciellt att träffa allt folk, säger Kristin.

Daltons är den enda restaurangen längs Ivarshyttevägen och förutom stammisarna hittar nya lunchgäster in titt som tätt.
– Många berättar att de passerar förbi Hedemora och har tittat på Google Maps efter lämpliga lunchställen, säger Kristin.
– Och folk hittar ju hit från stan också, vi ligger ju bra till längs riksvägen, säger Tommy.

Dessutom hjälps företagen i området åt att tipsa om varandra.
– På Mili Däck här borta kan de säga: “gå och ta en lunch på Daltons medan ni väntar på däckbytet”, säger Mattias Romlid.

Tommy Johansson, Daltons, Hedemora
Restaurangens namn, Daltons, kommer från Tommys förflutna. “Jag var väl känd som den beryktade Hedemoravärstingen och vi var några som kallades för ´Daltons´. Jag har insett att stämpeln och namnet kommer att sitta kvar hela livet så det är lika bra att omfamna namnet”, berättar Tommy Johansson. Foto: Pär Sönnert

Namnet Daltons kommer från Tommys förflutna.
– Jag var väl känd som den beryktade Hedemoravärstingen och vi var några som kallades för “Daltons”. Jag lade av med det livet efter min sista volta på kåken 1994 men har insett att stämpeln och namnet kommer att sitta kvar hela livet så det är lika bra att omfamna namnet i stället. Så då döpte vi restaurangen till det, berättar Tommy Johansson.
– Folk som kommer in och äter tycker att namnet är helt genialt, tillägger Kristin Johansson.

Restaurangen har totalt 108 sittplatser.
– Det har faktiskt hänt att det har varit så fullt att det nästan blev väntetid på platserna, säger Tommy.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!