Fr v längst bak: Andreas Pihlajaniemi, Erik Andersson, Evelina Vahlund och Andreas Magnusson. Framför sitter Malin Hultgren och Maria Kjell. Robin Karlsson Bredahl och Jon Sundell ville inte vara med på bild men med sitt namn.
Foto: Maria Karlsson

Lyckad start på Afrikautställning

GRÄNGESBERG. Konstgruppen på Näset i Ludvika visar just nu sin konst på Disponentparken. – Det är ett fantastiskt resultat och jag är så stolt över deras utveckling, säger Maria Kjell, en av handledarna för konstgruppen.

Den 10 maj var det vernissage med mingel, dryck och tilltugg. Lite senare på dagen underhöll Erik Andersson och Hilda Pykäläinen från Västerbergsslagens kulturskola med Afrikainspirerad sång och musik.
Åtta personer från Daglig Verksamhet, för vuxna med funktionsvariationer, hade skapat konstverken på utställningen Afrika. De var stolta över att få visa sina målningar till ett stort antal besökare på invigningsdagen.
– Det känns bra att ställa ut och hoppas att besökarna tycker det är bra, säger Erik Andersson och Andreas Pihlajaniemi.

Erik Andersson och Hilda Pykäläinen från Västerbergsslagens kulturskola underhöll med sång och musik. Skymd på bilder är musiklärare på Kulturskolan Pär Eriksson på gitarr. Foto: privat

Maria Kjell, som är utbildad inom konst och design, berättar att hon och Päivi Pykäläinen, anställd vid Daglig Verksamhet, fick möjlighet att starta och ansvara för konstprojektet redan 2018.
– De på Daglig Verksamhet har inte alltid samma möjligheter att kunna resa ut i världen, som då blir något abstrakt och svårt att greppa, så vi bestämde oss för att ta världen till våra deltagare, säger Maria Kjell.
Temat skulle handla om världen och började med Afrika. De lånade böcker på biblioteket och såg filmer. De tog reda på hur det ser ut i Afrika, hur kulturen ut, vad de äter för mat och hur deras musik låter, med mera.
– Vi lånade kokböcker också och dukade upp en buffé med afrikansk mat på ett stort långbord, berättar Maria Kjell.
Både Erik Andersson och Andreas Pihlajaniemi minns att allt var mycket gott.

Afrikainspirerade motiv. Foto: Maria Karlsson

I början av konstprojektet samarbetade de med konstnären Victoria Brännström, Daglig Verksamhet, LSS och socialpsykiatrin.
Första utställningen hade de 2018 i Folkets Hus i Ludvika men under pandemin fick de lägga projektet på is en period.
Hösten 2022 gjordes en nystart och resultatet visar de nu.
Maria Kjell berättar att deltagarna valde ut ett motiv, studerade det och ritade av. Därefter rev de ut bitar av tapet i rätt färgnyans och klistrade sedan in dem där de skulle vara. Färgbutiken Colorama sponsrade med tapetprover i olika färger.
– Det kan vara svårt för deltagarna att blanda till färger själva, men med tapetbitarna blir det lättare att jämföra och hitta rätt nyans, förklarar hon.
På utställningen finns även konst i andra tekniker som exempelvis akvarell eller blandteknik.
Utställningen plockas ned igen den 30 juni.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS