Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Det finns alltid lite att slipa på men det verkar som att folk är jättenöjda med att vi har den här festivalen”, säger Mattias Öberg, Lions Club Avesta.
Foto: Lisa Björklund

Lyckad festival lockade många besökare

AVESTA. I strålande solsken och temperaturer över 25-gradersstrecket snurrade Avestafestivalen på under tre hela dagar förra helgen. – Vi bedömer att det varit sammanlagt 30-35 000 besökare på hela festivalen. Vi är helnöjda, säger Mattias Öberg, festivalgeneral från Lions Club Avesta.

På det stora hela blev Avestafestivalen lyckad med bra musikframträdanden, tivoli, marknad och uppåt 90 entusiastfordon i parken – samt 60 veteranmopeder som körde en sträcka på drygt fem mil.
Sju bidrag tävlade i finalen till Avestastjärnan. Segrare blev George Dieck och hans döttrar Neo Dieck Stoltz och Hanna Odelstad, som vann med ett glatt dans- och sångframträdande.
– De hade ett roligt nummer. Men i juryn var man inte helt överens från början. Det var väldigt tajt – och så ska det ju vara tycker jag.

Över 30 000 barn och vuxna besökte årets Avestafestival.

Mattias Öberg berättar att även artisterna Ellinor Brolin och Stiko Per Larssons framträdanden på Stora scen, senare under lördagen var mycket lyckade.
– Ellinor är fantastiskt duktig och så hade vi Stiko Per. Han kom av sig flera gånger för att han tyckte att husbandet var så himla bra. Han vände sig om och sa: ”Men gud vad ni är bra, ni gör ju rätt”. De hade aldrig spelat ihop och Stiko Per tyckte det var helt fantastiskt.

Succé gjorde även ”Blås grönt” som är ett drog- och alkoholförebyggande arrangemang som kommunen håller i och som fyllde 15 år i år. Initiativet bygger på att ungdomar ska hålla sig nyktra under festivalen; något som Mattias Öberg talar varmt och länge om.
– Jag måste berömma ”Blås grönt” och ungdomarna i Avesta som har varit fantastiska. Innan ”Blås grönt” började var det fullt på polisstationen. Nu var det ingen ungdom där och det är jättekul tycker vi, säger han och fortsätter:
– Under söndagen var det individuell prisutdelning i Blås grönt och då stod 400 ungdomar här. De fick priser värda sammanlagt 100 000 kronor. Det var sparkcyklar, Xbox – och massor med andra priser.

Adrian Engdahl, 14 år, tyckte bäst om att åka “No limit” – en attraktion på festivalens tivoli.

Varför vill ni på Lions arrangera den här festivalen?
– Det är jätteroligt att kunna hjälpa andra människor. Vi samlar in pengar och allt vi samlar in delar vi ut i olika projekt. Lions får inte en krona.

Mattias Öberg säger att det, trots att festivalen var lyckad, också finns sånt som kan göras bättre. Till exempel marknaden. I och med ett nytt samarbete med ett företag som tillhandahåller försäljare ökade antalet i år från 70 till 130 knallar. Dock behövs ett bredare utbud menar han.
– Vi vill ha lite mer kvalitetsknallar och variation. Det har varit lite väl mycket mat och kläder. Vi vill ha mer hantverk: Till exempel läderprodukter och kvalitetsmat, och då tänker jag inte på lagad mat.

Familjen Solström-Kvist från Norberg kom till Avesta för att besöka festivalen.

Något annat som kan bli bättre nästa år är dricksvattenförsörjningen samt bättre kontroll över marknadsutbudet.
– Polisen har fått mycket samtal om en tatuerare som har tatuerat barn och unga under 18 år, utan sina föräldrars medgivande, och så vill vi inte ha det, avslutar Mattias Öberg.

Eldsjälar tilldelades stipendium

Under Avestafestivalen delades stipendier ut till tre personer som på ett hedervärt sätt engagerat sig i föreningslivet. Pristagarna är Maria Westland från Krylbo AIS, Jonas Nilsson, ordförande i Avesta Kulturscen och Anton Dahlberg, hockeydomare.
Två ungdomsledarstipendium på 5 000 kronor vardera gick till Maria Westland, från Krylbo AIS och till Jonas Nilsson, ordförande i Avesta Kulturscen – och även kapellmästare under Avestafestivalen.
– Maria från Krylbo AIS innebandy hjälper till med ungdomslagen. Hon är fantastiskt duktig. Och Jonas Nilsson fick priset när han stod på scen under Avestafestivalen. Han hade ingen aning, han var chockad, det var kul, säger Mattias Öberg, festivalgeneral, Lions Club Avesta.

Jonas Nilsson, Maria Westland och Anton Dahlberg fick stipendium på 5000 kronor vardera. Foto: Privat

Stipendiepengarna går till föreningarna och det är stipendiaterna själva som bestämmer hur de ska användas i föreningen.
Utöver de två ungdomsledarstipendierna tilldelades Anton Dahlberg, 14 år och hockeydomare, ett ungdomsstipendium. Även han fick 5 000 kronor.
– Det är tufft att vara domare i dag. Förra året dömde Anton 192 matcher. Under prisutdelningen berättade Claes Sörebo, ansvarig för domarna i södra Dalarna, om motiveringen.

Nicklas Hildensjö och dottern Isa tog hand om bollkatsningen under söndagen. “Det är väldigt mycket folk som är här. Många killar som vill visa sin styrka och precision kommer hit och kastar boll”, säger Nicklas. Foto: Lisa Björklund

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!