Bandet var lite segt men efter stund hade Vincent Häggbrink-Rustas och Olivia Rik lyckats klippa av det. Politikerna Robert Hellström och Sara Fernlund samt rektorn Christine Fredriksson (till höger) hjälpte till.
Foto: Karin Diffner

Lustfylld invigning på nya storförskolan i Mats Knuts

MATS KNUTS. Glass, ballonger, sång och lek ramade in invigningen av Borlänges första stora förskola. – Jag undrade hur det skulle gå, men det funkar bättre än vad jag hade förväntat mig. Här finns andra möjligheter än på en liten förskola, säger barnskötaren Emma Holmberg.

Att vintern kommit tillbaka påverkade inte humöret det minsta för de barn som deltog i invigningen av Mats Knuts förskola. Tvärtom var de genast med på noterna när Kärlekstrollet höll i uppvärmningen.
Ett kort invigningstal av skolnämndens ordförande Sara Fernlund (S) verkade också gå hem hos de små.
– Vilken härlig energi, utbrister hon.
– Här ska ni hitta vänner och skapa minnen för livet.
Sara Fernlund och vice ordföranden Robert Hellström (M) höll i bandet som klipptes av Olivia Rik och Vincent Häggbrink-Rustas. Därefter blev det liv på hela innergården när Språkfiluren och Malin Eriksson drog igång sång, musik som rörelser.

Språkfiluren och Malin Eriksson från kulturcentrum Asken var ett uppskattat inslag under invigningen i Mats Knuts.
Språkfiluren och Malin Eriksson från kulturcentrum Asken var ett uppskattat inslag under invigningen i Mats Knuts. Foto: Karin Diffner

Mats Knuts förskola har varit igång sedan i januari. Här finns plats för tio avdelning men än så länge är åtta fyllda med 115 barn och cirka 30 personal.
– Det är nytt för mig och för oss alla, men det har gått över förväntan, säger rektorn Christine Fredriksson.
Farhågor fanns både bland personal och föräldrar när det gäller storleken på den nya förskolan, men enligt politikerna på plats så har de minskat sedan verksamheten dragit i gång på riktigt.
– Det är så klart en omställning, men vi märker inte samma oro längre, säger Sara Fernlund.
Att barnen skulle äta i en särskild matsal i stället för på avdelningarna var en källa till oro.
– Men barnen tycker att det är roligt och pedagogerna behöver inte lägga tid på ordna med maten, säger Robert Hellström.

Nya förskolan kostar cirka hundra miljoner kronor och har tagit 18 månader att bygga. "Bygget har gått väldigt bra", säger fastighetschefen Johan Thurin.
Nya förskolan kostar cirka hundra miljoner kronor och har tagit 18 månader att bygga. “Bygget har gått väldigt bra”, säger fastighetschefen Johan Thurin. Foto: Karin Diffner

Mats Knuts skola har tagit ett och ett halvt år att bygga och kostat cirka hundra miljoner kronor, vilket är 18 miljoner dyrare än man räknade med vid byggstarten.
– Det beror på världsmarknadsläget, att materialkostnaden gått upp, säger fastighetschefen Johan Thurin.
Vid årsskiftet är det dags för nästa invigning. Då handlar det om nya Hönsarvsgården som även den byggs av Byggpartner och kommer att se nästan exakt lika ut – fast svart.
Samtidigt pågår en utredning om vad som ska hända med Borlänges alla förskolor med anledning av att allt färre barn föds och att många lokaler är i behov av renovering eller kostar mycket.
Ett förslag kommer att presenteras för politikerna i april.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS