Lugnet. simhall. Lufab.
Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Falun, och Maria Andersson, vd på Lufab, på plats vid den gamla simhallen på Lugnet. En lokal som stått tom länge.
Foto: Anders Hansson

Lufab pressar kommunen om simhallen

FALUN. Maria Andersson, vd, på kommunala fastighetsbolaget Lufab (Lugnet i Falun AB), vill påskynda beslutet om framtida verksamhet i gamla simhallen på Lugnet. – Nu har det gått lång tid. Den ska inte stå tom, säger Maria Andersson och signalerar att hon har en idé att bygga en form av fritidsgård i simhallen, med privata intressenter.

Snart har det gått ett år sedan verksamheten flyttades från gamla simhallen till nybyggda badhuset. Men fortfarande är det inte bestämt vilken verksamhet som ska finnas i de tomma lokalerna. Detta har fått Maria Andersson att reagera:
– Nu har det gått flera år sedan det togs beslut om nya badhuset. Varför har man ännu inte bestämt var det (gamla simhallen) ska användas till. Varför står det tomt? Den har stått tomt så länge. Nu tar jag fram olika alternativ samt förslag och redovisar dem, säger Maria Andersson och fortsätter:
Hennes huvudidé är att gamla simhallen han bli en form av fritidsgård, finansierat av flera privata aktörer
– Det är så viktigt för Faluns framtid. Det finns många hemmasittare. Många som inte är aktiva eller rör sig, som inte är med i föreningar, som inte har en fysisk umgängeskrets. Jag tror vi kan hjälpa till där och få dem i ett sammanhang. Att få dem att intrigera med människor, säger Maria Andersson engagerat.

Är detta en idé som Falu kommun kan stötta?
– Ja, absolut, svarar Maria Andersson.
Hur ska den finansieras?
– Detta är i uppstartsfasen, men vi har en hel del externa parter som är intresserade av att vara med. Vi har några, men behöver samla fler. Här pågår ett arbete, berättar Maria Andersson.
Kommer Lufab att investera i detta?
– En del, svarar Andersson.

Just nu har processen kommit till en känslig och avgörande del. Därför är Maria Andersson hemlighetsfull om detaljerna. Men betonar fördelarna i samhället med projektet:
– Jag tycker detta är en jättegod idé, men fortfarande beror det på hur kommunen ställer sig till detta eftersom de hyr av oss. Här måste vi vara överens med kultur- och fritidsnämnden. De kanske har en annan bild av vad som är viktigast och vad vi behöver just nu. Då får vi lyssna på det. Då finns det ett annan spår. Vi är inte låsta, säger Maria Andersson och fortsätter:
– Men jag är lite otålig av mig och vill att saker ska hända.

Fredrik Persson (S), ordförande i Faluns kultur- och fritidsnämnd, säger att processen har stannat upp sedan David Bergström, chef för kultur- och förvaltningschefen, valt att sluta jobbet:
– Jag hade trott att vi har haft möjlighet att ta ett inriktningsbeslut i år, men nu vet jag inte längre hur det ser ut. Jag måste se hur förvaltningen kan gå vidare i den process vi påbörjat. Detta är en väldigt prioriterad fråga, säger Fredrik Persson och fortsätter kommentera tankar kring kommande verksamheten i gamla simhallen:
– Det finns ett ägardirektiv för Lufab. Sedan har vi tillsammans med Lufab tagit del av förslag som de har tittat över. Det är jag tacksam för.

Tidigare om Lufab
Lokalt i Falun vecka 45: Maria Andersson, vd på Lufab, berättar att framtiden är hotad för Lufab, som måste få ta betalt av Falu kommun för räntehöjningarna:
– Annars kan vi packa ihop och säga hejdå. Då går vi i konkurs, säger Maria Andersson, vd i Lufab.
Lokalt i Falun, vecka 46: Lufab vill hyra ut lokaler på Lugnet till externa kunder, förutom Falu kommun, för att bland annat stärka ekonomin.
Men det finns knappt några lediga lokaler och Lufab har inte råd att bygga nya fastigheter:
– Vi har inga vakanser. Allt är uthyrt, säger Maria Andersson och erkänner att företaget inte behöver växa.
Lokalt i Falun, vecka 47: Maria Andersson, vd på Lufab Vill flytta högen med konstsnö och skapa en konsertarena. Men det kan kosta extra pengar om det ska finnas snö för tidigt skidåkning.

Lufab
Lufab (Lugnet i Falun AB) bildades för att bland annat underlätta investeringarna inför VM på skidor i Falun 2015 och för att sedan, på ett affärsmässigt sätt, äga och förvalta fastigheterna på Lugnet.
Lufab är ett kommunalägt bolag där moderbolaget är Falun Stadshus AB
År 2022 omsatte bolaget 62 miljoner och hade sju medarbetare, inklusive vd:n.
På hösten 2023 var Falu kommun Lufabs störste hyresgäst med 94 procent av hyresintäkterna.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS