Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ludvika Musikkår övar med sina blåsinstrument.
Ludvika Musikkår repeterar inför jubileumskonserten den 11 november.
Foto: Privat

Ludvika Musikkår firar 120 tongivande år

LUDVIKA. I november fyller Ludvika musikkår 120 år. Det firas med en jubileumskonsert på Aveny på Folkets hus den 11 november.

Inför den cirka två timmar långa jubileumskonserten övar Ludvika Musikkår in en gedigen repertoar med musik de spelat genom åren. Det blir allt ifrån marscher till symfonier. Bland annat en hyllningsmarsch som den före detta dirigenten Elis Enbäck skrivit.
– Han skrev den till Ludvika stads jubileum år 1969, säger Gunilla Söderholm, nuvarande dirigent i Ludvika Musikkår.

Det blir även musik från 1950- och 60-talet samt lite från 1970-talet. Till exempel kommer ledmotivet till “Familjen Macahan” att framföras.
– Vi var först i Sverige med att spela in det. Det var år 1978. Musiken fanns med på en av våra första skivor. Det är en speciell grej, säger Håkan Anestedt, ordförande och trumslagare i musikkåren.

Han berättar att Ludvika Musikkår är den äldsta musikkåren i Dalarna och att den ligger på plats 13 i Sverige. Den bildades 1903 av anställda på Elektriska Magnet AB. Det är samma företag som sedermera blev Asea, sedan ABB och som numera kallas Hitachi Energy. Vid starten hette musikkåren Gnistan.
– Då var de inte så många, bara nio man. En gång var det en som ville sluta, men då togs beslut om att han inte fick det för då skulle de bli för få som kunde spela, säger Håkan.
– Och ville någon byta instrument, var två musiker tvungna att byta med varandra så att det inte skulle saknas något instrument, säger Gunilla.

Hon är den som lagt grunden till repertoaren för jubileumskonserten. Sedan har resten av ensemblen fått tycka till och komma med förslag. Några av låtarna har Gunilla dock valt trots att de andra inte haft lika stort intresse för dem.
– Det är musik från tiden när jag började spela här som tio-tolvåring. Då tyckte jag att de låtarna svängde som bara den.

Håkan och Gunilla tittar i ett album med utklippta tidningstexter om musikkåren.
Håkan Anestedt och Gunilla Söderholm visar sparade tidningsurklipp om Ludvika Musikkår. Foto: Lisa Björklund

Gunilla Söderholm har varit med i Ludvika Musikkår i 53 år och är en av dem som varit med längst.
Även Håkan Anestedt har varit med länge; ända sedan 1978. Han debuterade dock som portföljbärare år 1976, när musikkåren gjorde en resa till USA för att medverka i landets 200-årsjubileum som självständig stat.
– Jag var också med till USA, men då var jag liten.

Än så länge har varken Gunilla eller Håkan några tankar på att lägga ner sitt engagemang i blåsorkestern.
– Nej, det är jätteroligt att spela. Och sen är det kamratskapet. Det är otroligt viktigt, säger Håkan.

Kommer publiken märka av att det är jubileum på något annat sätt under konserten?
– Det blir lite snack runt om. Vi kommer prata om vad vi har gjort under åren och berätta anekdoter.

Åldersspannet i Ludvika Musikkår ligger mellan cirka 22 år och nära 100 år. I oktober gick kårens äldsta medlem bort vilken var en sorg.
– Han skulle ha fyllt 100 år i januari. Vi hade hoppats att han skulle ha varit med på jubileumskonserten. Vi är ledsna för att det inte blev så.

Håkan och Gunilla framför gamla foton på orkestern.
På övervåningen i Ludvika Musikkårs lokal, Baptiskyrkan, finns en liten utställning med foton på medlemmar och händelser ur kårens historia. Foto: Lisa Björklund

Fakta
Ludvika Musikkår har i regel två inomhuskonserter på hösten och två på våren – samt en nyårskonsert i Ludvika Ulrika kyrka. Dessutom är de ute på stan och spelar ibland. Sammanlagt har de spelat in sju skivor.
Orkestern har spelat tillsammans med storheter som Nisse Landgren, Lasse Lönndahl, Ernst Rolf, Sonja Stjernquist och Sven Erik Vikström.

Från början kallades Ludvika Musikkår för Gnistan eftersom musikerna kom från Elektriska Magnet AB. På den tiden fanns det också en musikförening utanför elektroföretaget. Den kallades Ludvika Privata Musikkår och hade ingen anknytning till industrin. Eftersom Ludvika var för litet för att ha två musikkårer, slogs de bägge föreningarna samman och namnet Ludvika Privata Musikkår antogs. Kopplingen till ASEA bestod dock långt in på 1960-talet. År 1967 beslutades att orkestern enbart skulle heta Ludvika Musikkår.

Bild på gammalt foto av Elis Enbäck m.fl.
Under jubileumskvällen spelas en marsch skriven av den tidigare dirigenten Elis Enbäck.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!