Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Familjejuristen Lotta Dahlstrand
Familjejuristen Lotta Dahlstrand, från Sundfiske i Dala-Husby i Hedemora kommun, har jobbat som jurist hela sitt yrkesliv. Tack vare ett stipendium från den lokala Rotaryklubben i Hedemora kunde hon resa till USA och studera. “Det var ett starkt stöd från hemorten”, säger Lotta.
Foto: Stefan Tell

Lotta från Sundfiske fastnade tidigt för juridiken: “Täcker in hela livet”

SUNDFISKE. Antalet vårdnadstvister som avgörs i domstol ökar. Detta vill Lotta Dahlstrand, som är uppvuxen i Sundfiske utanför Dala-Husby, försöka ändra på. “Man borde jobba mer med medling för att korta ner processerna”, säger Lotta, som har varit jurist hela sitt yrkesliv och specialiserat sig inom familjerätt.

Det är inte ofta som den lilla byn Sundfiske får stå som ortsdatering, som här ovanför, men plötsligt händer det! Orsaken stavas Lotta Dahlstrand som är uppvuxen i just Sundfiske, utanför Dala-Husby.
Skoltiden tillbringade hon i Smedby skola, följt av Jonsboskolan i Långshyttan innan Lotta Dahlstrand gick det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet i Hedemora.
– Jag tyckte om siffror och läsning, säger Lotta Dahlstrand.

Hur kom du in på juridiken?
– Jag ville ha ett yrke där man kan göra gott, att vara med och bidra. Så jag sökte juristutbildningen i Uppsala och kom in. Där hittade jag familjerätten och insåg att jag hade hamnat helt rätt. Då var det bara affärsjurister som gällde men jag lockades av familjerätten som är så komplex, den rör relationer mellan människor och inom familjer.

Vad var det som lockade med just familjerätten?
– Barnrättsfrågorna fastnade jag för. Det hade ju börjat komma på 1970-talet, att barn också skulle ha egna rättigheter, och det blev en hel nisch kring juridik för barn. Det var nytt och lite fräscht med det ämnet, det var en trend i världen med mänskliga rättigheter då, till skillnad mot hur det ser ut i världen i dagsläget, säger Lotta Dahlstrand.

Familjejuristen Lotta Dahlstrand
Lotta Dahlstrand har flera släktingar som bor kvar i Dalarna. “Syrran i Dala-Husby, brorsan i Hedemora och mamma i Säter. Sedan kommer min man från Djörmo i Gagnefs kommun så där har jag svärföräldrarna. Vi brukar få åka runt och fika på många ställen när vi åker hem”, säger Lotta Dahlstrand. Foto: Stefan Tell

Tack vare ett stipendium från den lokala Rotaryklubben i Hedemora kunde hon resa till USA och läsa vidare.
– Det var ett starkt stöd från hemorten som gjorde att jag kunde läste juridik och internationella frågor i USA i 1,5 år. Min man följde också med, han är forskare inom medicin så han kunde forska i USA när jag pluggade. Vi blev kvar i totalt tre år innan vi flyttade hem till Sverige igen, berättar Lotta Dahlstrand.

Väl hemma hade Lotta bestämt sig för att hon ville jobba med barns rättigheter. Hon återvände till Uppsala där hon blev doktorand, skrev en bok samt forskade om barns rättigheter.
– Sedan hittade jag en platsannons från ett bolag som bara jobbar med familjerätt så jag sökte jobb där. Detta var 2007, och jag är kvar ännu.

Lotta påminner om hur mycket juridik som är inblandad i en människas olika livshändelse.
– Det finns ju regler om allt, hur man blir till, vilka som är ens föräldrar, om man får adoptera, när man får börja jobba och börja bestämma gentemot sina föräldrar med vårdnad och förmyndarskap. Sedan alla relationer på det, om man blir sambo, gifter sig, om det blir separationer och skilsmässor och alla rättigheter man har som förälder. Dessutom kommer juridiken in när man dör, yrket täcker in hela livet på det sättet, säger hon.

Ett riktmärke för henne är att försöka lösa alla eventuella konflikter så tidigt som möjligt, för att de inte ska hamna i domstol.
– Så blir ofta fallet i vårdnadstvister. Om man hamnar i domstol, där man gör allt för att smutskasta sin motpart, då blir det svårt att gå tillbaka till att vara förälder efteråt. Och tänk på att man gärna vill kunna umgås med sina barn och barnbarn i framtiden, en domstolsförhandling kan sätta spår i och påverka flera generationer på det sättet. Därför är det bästa alltid att försöka komma överens innan det går till domstol.

Familjejuristen Lotta Dahlstrand
Familjejuristen Lotta Dahlstrand, från Sundfiske i Dala-Husby i Hedemora kommun, har jobbat som jurist hela sitt yrkesliv. Tack vare ett stipendium från den lokala Rotaryklubben i Hedemora kunde hon resa till USA och studera. “Det var ett starkt stöd från hemorten”, säger Lotta. Foto: Stefan Tell

Har det blivit vanligare att vårdnadstvister avgörs i domstol?
– Ja, det ökar. Vi har omkring 7 000 sådana fall i Sverige varje år. Och det finns ingen förklaring till detta annat än att lagstiftningen har gått mot att det är domstolen som ska avgöra. Det har inte funnits någon ambition från lagstiftarna att ändra detta, att man bör medla mer innan det går till domstol. Många domstolar är väldigt belastade med brottmål i dag, som vi vet, och sedan ska 7 000 vårdnadstvister behandlas i samma domstolar varje år.

Kan man göra något åt detta?
– Ett steg skulle vara att ändra lagen kring försäkringsbolagen villkor. I dagsläget måste man gå till domstol för att kunna ta hjälp av sitt försäkringsbolag. Jag tycker att man borde ändra detta och jobba mer med medling för att korta ner processerna, en förhandling i domstol kan pågå i flera år. Dessutom tycker jag att det är viktigt att barnen får egna ombud, de kommer lite i kläm i vårdnadstvisterna.

Har du någon koppling kvar till Dalarna?
– Jodå, jag har flera släktingar som bor kvar, syrran i Dala-Husby, brorsan i Hedemora och mamma i Säter. Sedan kommer min man från Djörmo i Gagnefs kommun så där har jag svärföräldrarna. Vi brukar få åka runt och fika på många ställen när vi åker hem, säger Lotta Dahlstrand.

Lotta Dahlstrand
Ålder: 57 år.
Bor: Rönninge i Stockholm, uppvuxen i Sundfiske, Dala-Husby.
Yrke: Jurist, affärsutvecklingschef.
Familj: Gift med Anders. Två vuxna barn, Emma och David.
Intressen: Trädgårdsnörd, rider islandshästar, engagerad inom Friskis & Svettis-föreningen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS