Röda stenar, järnmalm.
Järnmalm.
Foto: Dreamstime

Lokala aktörer i projekt om hållbar utvinning

LUDVIKA. Projektet ”Forskningscentrum för Smart Exploration” får bidrag på 60 miljoner kronor från stiftelsen för strategisk forskning (SSF). Forskningscentrumet ska fokusera på hållbar utvinning och anrikning av metaller och mineral. Arbetet leds av Uppsala universitet. Nordic Iron Ore (NIO), som vill etablera ny gruvdrift vid Blötberget, och Samarkand2015 är några av deltagarna.

Forskningscentrumet drivs från Uppsala universitet. I centrumet ingår forskare från universiteten i Lund, Stockholm och Göteborg. Från svensk industri deltar Samarkand2015, Epiroc, Nordic Iron Ore, First Quantum Minerals, Tyréns, Bitsimnow, Eurobattery Minerals och Amkvo.
– Det känns fantastiskt att vårt gemensamma projekt får 60 miljoner för att skapa detta viktiga forskningscentrum. Forskningen kring hållbar mineralbrytning är en avgörande del för den gröna omställningen. Vår roll är också att vara bryggan och bidra i dialogen i samhället. Vi har en stark förankring både i civilsamhället, industrin och akademien som jag tror centrumet kommer att ha stor nytta av, säger Lars Lindblom, vd, Samarkand2015.

Forskningen handlar bland annat om metaller och mineral som är innovationskritiska och nödvändiga för en grön omställning. Totalt deltog 17 svenska företag i projektansökningarna.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS