Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anna-Lena Johnson, Agneta Hallberg och Håkan Arvidsson är delaktiga i Senioruniversitetets kunskapsbaserade och socialt stärkande verksamhet.
Foto: Sonny Jonasson

Livslångt lärande med glädje som ledord

FALUN. Nu väntar nya kunskaper för välrutinerade generationer. Senioruniversitetet Dalarna sjösätter höstens helhet av spännande studier, och mixen är maffig. I centrum står såväl vetgiriga sinnen som sociala skatter. – Det här ger nya insikter och är även otroligt värdefullt ur mentalhygienisk synpunkt, säger Anna-Lena Johnson.

I symbios med styrelsevännerna Agneta Hallberg och Håkan Arvidson möter Anna-Lena upp i Folkuniversitetets värmande utrymmen.
Exteriörens tidiga tecken på höst möter här skarpt motstånd i form av pigga sinnen och en verksamhet nära kick-off för en ny säsong.

Med en skrälldus föreläsningar och studiecirklar i arsenalen sker den 12 september starten för en ny termin.
– Ambitionen är överlag att sprida kunskap i ett brett utbud av ämnen, berättar Håkan Arvidson.
– Språk, musik, samhälle, litteratur och mycket annat. Föreläsningar riktade direkt till seniorer om exempelvis kost, syn, demenssjukdomar och andra åldersnära områden. Det livslånga lärandet står i fokus, utvecklar han.

Agneta Hallberg betonar samarbetet med Folkuniversitetet som långlivat och mycket givande.
– Vi har ett väldigt bra samspel och får även tillgång till en expedition som vi turas om att bemanna en gång i veckan. Dessutom får vi god administrativ hjälp.
Hon fortsätter:
– Kring föreläsningarna, som är gratis och öppna för allmänheten, har vi fantastiskt samarbete med Dalarnas museum. Vi har även bra kontakter med biblioteken, bland annat i Borlänge och Mora där vi också är aktiva .

55-plus och uppåt är ett riktmärke för deltagarnas antal ljus i födelsedagstårtan.
Anna-Lena Johnson fortskrider med positiva energier som ramverk.
– Det här är nog ett av få sällskap där det finns en så hög “åldersgräns”, skrattar hon godmodigt.
Att också i seniorålder stimulera hjärnan ser hon som ypperligt viktigt och hälsofrämjande.
– Vad gymmet gör för kroppen, gör det här för knoppen. Man kleggar inte igen i skallen lika lätt. Att inhämta nya kunskaper och umgås med andra är otroligt värdefullt ur mentalhygienisk synpunkt, understryker Anna-Lena.

“Vad gymmet gör för kroppen, gör det här för knoppen”, säger Anna-Lena Johnson, till höger flankerad av Agneta Hallberg och Håkan Arvidson. Foto: Sonny Jonasson

När målgruppen primärt är individer som inte längre har dagjobb, är också tidsaspekten tillåtande.
Aktiviteter i regi av Senioruniversitetet tilldrar sig ofta förmiddag och dagtid, vilket även sägs inspirera till en mer upplyftande livspuls.
Anna-Lena Johnson:
– Det skulle jag absolut vilja påstå. Det kan ge en liten glad spark i ändan, man kliver upp och tar tag i dagen. Man har något givande att göra, man lär sig nya saker.
– Inte minst träffar man människor, både nya och tidigare bekanta ansikten.

Håkan Arvidson tar vid och bekräftar den sociala biten som en tydlig styrka.
Där gemenskap knyter ihop människa med lärdomar.
– Det är en fin tillgång att kunna göra saker som dessa dagtid. Det blir också lite som ett komplement till exempelvis SPF:s och PRO:s verksamheter, säger Håkan.

Man hyser tacksamhet till de många föreläsare som gästat Falun. Inte sällan är det pensionerade gymnasielärare som även efter avslutad yrkeskarriär fortsätter att sprida kunskap till nya målgrupper. Man har också vid flertalet tillfällen bokat forskare som föreläst.
– Det är glädjande nog ganska populärt att komma hit, både för våra föreläsare och deltagare, säger Agneta Hallberg.
Hon klargör att det hela självfallet vilar på seriös bas i form av planering, dokumentation och struktur.
– Allt sker proffsigt uppstyrt då det här är studiecirklar som i grunden finansieras av statliga medel. Totalt är vi sju personer i styrelsen.
Agneta utvecklar:
– Hela verksamheten grundas på kontinuitet och möjligheter att växa gemensamt. Och glädjen är ledordet i det mesta vi företar oss.

Håkan och Anna-Lena är av samma uppfattning, och Håkan tecknar kollektiva minnesbilder av äventyr som även tagit seniorstudenterna bortom blågula gränser.
– Ja, studiecirklarna kan ibland generera resor. Vi har bland annat varit i Grekland och Finland. Vi har även utbyte med våra vänorter i Spanien och Tyskland.

Anna-Lena Johnson behåller det internationella perspektivet – med fötterna stadigt stående på lokal jord.
– När jag tidigare läste ryska, innan det här kriget bröt ut, kom jag nästan av en slump i kontakt med en ukrainsk kvinna som också befann sig här.
– Vi började prata med varandra och fick trots språkbarriärer kontakt på ett medmänskligt plan. Numera umgås vi och brukar försöka ses åtminstone en gång i veckan. Då får vi ju också nya kunskaper i våra språk på köpet. Där kan man snacka om positiva sidoeffekter tack vare Senioruniversitet, avrundar en innerlig Anna-Lena Johnson.

Ett stort utbud studiecirklar och föreläsningar står på agendan för Senioruniversitetet Dalarna. Foto: Dreamstime

Senioruniversitetet Dalarna
• Vad: En ideell förening, politiskt och religiöst obunden som anordnar studieverksamhet för sina medlemmar i form av föreläsningar, studiebesök och studiecirklar
• Var: I nuläget Falun, Borlänge och Mora
• När: Höstens program hittas via Senioruniversitetets sidor på webbplatsen för Folkuniversitetet. Här finns också information om anmälan, medlemskap och mycket annat. Medlemmar utan tillgång till e-post kan anmäla sig via expeditionen (på Folkuniversitetet i Falun), bemannad förmiddagstid på tisdagar
(Källa: Senioruniversitetet/Folkuniversitetet)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,326278" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS