Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under drygt fyra år har Staffan Leth och hans anställda i Gimsbärke utvecklat en blyfri kula. Nu börjar jägare både i Sverige och utomlands att upptäcka den och företaget siktar på att sälja på tre kontinenter till år 2025.
Foto: Karin Diffner

Liten kula på väg att slå stort

GIMSBÄRKE. En liten kula tillverkad i Dalarna är på väg att göra succé bland jägare både i Sverige och utomlands. – Det är roligt att nå framgång med något man gjort själv, säger Staffan Leth.

I Duvnäs företagshus ligger Staffans vapen och jakt sedan 2008. Företaget startades dock redan 1991 som ett fritidsföretag.
– Jag jobbade på regementet i Falun då, men när det lades ner satsade jag på företaget på heltid, berättar ägaren Staffan Leth.
Verksamheten har vuxit stadigt sedan dess, har i dag 3,5 anställda och omsatte cirka tio miljoner förra året. Försäljning av sportskytte- respektive vapenutrustning står för ungefär hälften var, men när det gäller skyttet så är upptagningsområdet betydligt större.
– Vi har kunder från hela Mellansverige.

Kulorna har en kopparlegering men resten av materialet är hemligt.

Men med sin nya produkt, en blyfri jaktkula, så når företaget betydligt längre. Hittills sker försäljning av både kulor och ammunition till länder som Finland, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Danmark och Portugal.
– Och vi har fått en stor order från Japan också, men den har vi inte levererat än, säger Staffan Leth.

Den nya mönsterskyddade produkten heter Copperbear och är en kula som har kopparlegering.
– Det har ju diskuterats i många år att förbjuda bly i jaktkulor. Och frågan är inte om det kommer att bli förbjudet – utan när, säger Staffan.
– Bly är inte bra för miljön och gör att man måste skära bort 10-20 procent mer kött än med en blyfri kula, fortsätter han.

Både med jaktpatronerna har Staffan Leth nått framgång. Över 10 000 har sålts sedan september i fjol.

Därför fick han idén om att göra en blyfri kula som skulle vara lika bra som de traditionella blyspetskulorna utan att kosta mer. I drygt fyra år har han tillsammans med sina anställda utvecklat den nya produkten.
Därefter har kulan marknadsförts på olika mässor.
– I början gick det trögt med försäljningen, men nu har vi sålt över 100 000 kulor på ett år och över 10 000 jaktpatroner på tio månader, berättar upphovsmannen.
En av anledningarna till att produkten blivit framgångsrik är mun-mot-metoden mellan jägare som har provat. Äldre jägare är dock lite mer skeptiska till att skjuta med kopparkulor än så länge.

Om Staffan Leths planer går i lås måste företaget flytta till större lokaler än de har i dag i Gimsbärke.

– Yngre är mer förändringsbenägna och tycker inte att det finns någon anledning att vänta med att gå över till blyfritt, säger han.
Nu siktar Staffans vapen och jakt på att inom nästa år ha distributörer i varje europeiskt land. Året därpå är målet att finnas både i Asien, Nord- och Sydamerika.
– Men då kanske vi måste ha större och modernare lokaler och investera i nya maskiner.
Tillverkningen ska dock som i dag finnas i länet, men var vill Staffan Leth inte avslöja.
– Nej, den har vi på två olika fabriker i Dalarna.

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!