I Duvnäs företagshus ligger Staffans vapen och jakt sedan 2008. Företaget startades dock redan 1991 som ett fritidsföretag.
– Jag jobbade på regementet i Falun då, men när det lades ner satsade jag på företaget på heltid, berättar ägaren Staffan Leth.
Verksamheten har vuxit stadigt sedan dess, har i dag 3,5 anställda och omsatte cirka tio miljoner förra året. Försäljning av sportskytte- respektive vapenutrustning står för ungefär hälften var, men när det gäller skyttet så är upptagningsområdet betydligt större.
– Vi har kunder från hela Mellansverige.

Men med sin nya produkt, en blyfri jaktkula, så når företaget betydligt längre. Hittills sker försäljning av både kulor och ammunition till länder som Finland, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Danmark och Portugal.
– Och vi har fått en stor order från Japan också, men den har vi inte levererat än, säger Staffan Leth.
Den nya mönsterskyddade produkten heter Copperbear och är en kula som har kopparlegering.
– Det har ju diskuterats i många år att förbjuda bly i jaktkulor. Och frågan är inte om det kommer att bli förbjudet – utan när, säger Staffan.
– Bly är inte bra för miljön och gör att man måste skära bort 10-20 procent mer kött än med en blyfri kula, fortsätter han.

Därför fick han idén om att göra en blyfri kula som skulle vara lika bra som de traditionella blyspetskulorna utan att kosta mer. I drygt fyra år har han tillsammans med sina anställda utvecklat den nya produkten.
Därefter har kulan marknadsförts på olika mässor.
– I början gick det trögt med försäljningen, men nu har vi sålt över 100 000 kulor på ett år och över 10 000 jaktpatroner på tio månader, berättar upphovsmannen.
En av anledningarna till att produkten blivit framgångsrik är mun-mot-metoden mellan jägare som har provat. Äldre jägare är dock lite mer skeptiska till att skjuta med kopparkulor än så länge.

– Yngre är mer förändringsbenägna och tycker inte att det finns någon anledning att vänta med att gå över till blyfritt, säger han.
Nu siktar Staffans vapen och jakt på att inom nästa år ha distributörer i varje europeiskt land. Året därpå är målet att finnas både i Asien, Nord- och Sydamerika.
– Men då kanske vi måste ha större och modernare lokaler och investera i nya maskiner.
Tillverkningen ska dock som i dag finnas i länet, men var vill Staffan Leth inte avslöja.
– Nej, den har vi på två olika fabriker i Dalarna.