Tidigare har polisen tagit emot gosedjur från Lions, men denna gång tackade de nej till dessa. “Vi ger dem till ambulansen och akuten i stället”, förklarar Göran Hedman som delade ut djuren tillsammans med Birgitta Nordström.
Foto: Sara Flodin

Lions skänker gosedjur till blåljus

LUDVIKA. Denna vecka har representanter från Lions besökt räddningstjänst, polis och ambulansen för att lämna gosedjur som de kan ge de barn som de möter vid utryckning. Polisen ville inte ta emot gosedjuren, men Helen Engström, som är biträdande avdelningschef på ambulanssjukvården, var tacksam: – De är helt ovärderliga, både när vi ska ge medicin och när vi ska ta hand om små barn, förklarar hon.

– Att vi kan köpa in dem är tack vare de Ludvikabor och företag som hjälper oss. Det gör att vi kan fortsätta hjälpa barn i Ludvika, förklarar Göran Hedman från Lions i Ludvika som körde ut gosedjuren tillsammans med Birgitta Nordström.
– När det händer en olycka och barn är inblandade kan blåljuspersonal trösta barnen med ett mjukisdjur så de kan få något annat att tänka på.
Områdeschef Kent Sjöberg på räddningstjänsten välkomnar initiativet.
– Det kan vara en trygghet och tröst för den som råkat ut för en olycka och även den som bevittnar en olycka, förklarar han.

Den ideella välgörenhetsorganisationen Lions har delat ut ett 30-tal mjukdjur som ska få nya ägare via blådjurpersonal. Områdeschef Kent Sjöberg på räddningstjänsten tog emot gåvan. Foto: Sara Flodin

När Lions anländer till Ludvikapolisen är inte mottagandet lika hjärtligt. Receptionisten förklarar att polisen inte tar emot externa gåvor. Dagen därpå ringer biträdande lokalpolisområdeschef Tom Andersson upp Lokalt i för att förklara polisens inställning.
– Jag tackar för vänligheten och att de tänkte på oss, men i och med att vi har egna nallar med oss ut är risken att de inte kommer till nytta, förklarar han och lägger till att rent allmänt har polisen ett säkerhetstänk om vad de tar in i sina lokaler.

Lions hjälper även Ria och diakonin i Ludvika, men det många inte vet är att personer som har det svårt ekonomiskt kan få bidrag från Lions.
– Vi får brev från olika personer i Ludvika som kommunen inte har möjlighet att ställa upp för. De skickar in ett mejl eller brev där de motiverar varför de bör få hjälp och Lions finanskommitté gör en research om vem som ska få ett bidrag. Vi ger till den som behöver mest hjälp. Största delen av det vi får in på julklappslotteriet går till största delen till barn, förklarar Göran.
Den som vill söka ekonomisk hjälp av Lions hittar deras kontaktuppgifter på deras lokala hemsida eller Facebook. Även den som behöver hjälp med något praktiskt är välkommen att ställa sin fråga till Lions.

Lions engagerar sig internationellt och nationellt, men mestadels lokalt. Alla som arbetar för Lions gör detta ideellt, men många av dem börjar komma upp i åren. Göran uppmanar den som vill hjälpa till att ta kontakt med någon som är medlem i Lions. Från början var det affärsmän som engagerade sig mest, men nu är alla som vill engagera sig välkommen till gänget.
– Vi vill få tag på yngre personer som vill göra skillnad.

Helen Engström, biträdande avdelningschef på ambulanssjukvården, förklarar att även en tonåring kan uppskatta ett gosedjur när olyckan drabbat dem. Foto: Sara Flodin
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS