Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Skol-EU-val på Martin Koch-gymnasiet
Te av eleverna som nappade på att vara röstmottagare i skol-EU-valet på Martin Koch-gymnasiet var Elin Ving, Isac Ahston och Sanna Byström, som samtliga går samhäll22.
Foto: Pär Sönnert

Lärorikt med EU-val på skolan

HEDEMORA. Under två dagar hölls skol-EU-valet på Martin Koch-gymnasiet. “Det är kul att lära sig hur det går till att rösta, med riktiga valsedlar och bås”, tycker Sanna Byström, som går andra året på samhällsprogrammet.

Veckan före valet till Europaparlamentet hölls skol-EU-valet på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. När Lokalt i var på besök i vallokalen var det dock väldigt lugnt.
– Många elever är borta på praktik eller studentresor så det är få elever på plats. Men det har även funnits möjlighet att förhandsrösta, precis som i de riktiga valen, berättar läraren Linus Andersson, som är skolambassadör för EU.

Skol-EU-val på Martin Koch-gymnasiet
“Vi har fått låna in valbås från Hedemora kommun som används vid de ´riktiga´ valen, för att det ska bli så likt de valen som möjöigt för eleverna”, säger Linus Andersson, lärare på Martin Koch-gymnasiet. Foto: Pär Sönnert

Hur många röster har ni fått in hittills?
– Ett hundratal. När vi hade skolval inför riksdagsvalet 2022 fick vi in 160 röster. Det är ju generellt sett ett lägre valdeltagande i EU-valet, säger Linus Andersson.

Eleverna har fått frågan om att vara röstmottagare och tre av dem som nappat på detta var Sanna Byström, Elin Ving och Isac Ahston, som samtliga går samhäll22, alltså andra året.
– Vi fyller 18 under året så det är några i klassen som får rösta “på riktigt”. Det är kul att vi får lära oss hur det går till på riktigt, med valsedlar och bås och så, säger Sanna Byström.
– Och vi har jobbat mycket med EU-frågor under våren, tillägger Isac Ahston.

Skol-EU-val på Martin Koch-gymnasiet
Precis som vid “riktiga” val fanns det valsedlar med de olika partierna vid skol-EU-valet. Foto: Pär Sönnert

Är det svårt att komma fram till vad man ska rösta på?
– Ja, det tog ett tag att komma fram till ett beslut. Vi har fått lära oss mycket om de olika partierna, vad de tycker och så, säger Sanna Byström.
– Syftet med detta är att eleverna ska lära sig hur det går till när de ska rösta “på riktigt”. Eleverna har även fått prova att göra olika valkompasser för att se vilka partier som tycker mest som dem, säger Linus Andersson.

Skol-EU-val på Martin Koch-gymnasiet
Valbås i röstningslokalen på Martin Koch-gymnasiet. Foto: Pär Sönnert

Fotnot: Linus Andersson hälsar följande efter att skol-EU-valet genomförts: “Antalet väljare uppgick till 109 stycken. Av 350 elever på skolan totalt. Resultatet är fastställt men vi får tyvärr inte släppa det förrän den 10 juni för MUCF som arrangerar det”.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!