Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Prylarna till skyddsrummet finns kvar på Eriksgatan 14, men till och med Urban Persson som sköter fastigheten har svårt att förstå hur fläktsystemet ska monteras. “Det är ingen som vet hur det här fungerar”, konstaterar vaktmästaren när han öppnar kartongen från Svenska Fläktfabriken.
Foto: Sara Flodin

Låg kunskap om åldrade skyddsrum

LUDVIKA. I Ludvika finns hundratals skyddsrum, men HSB:s vaktmästare Urban Persson förklarar att materialet som finns i dessa ofta är undermåliga. – Själva rummet är det oftast inget fel på, men skulle det hända något tror jag inte att det skulle gå att plocka ihop grejerna och vem förstår vad man ska göra?

HSB:s vaktmästare Urban Persson hukar sig för att ta sig ner till skyddsrummet som ligger i källaren av fastigheten på Eriksgatan 14 i centrala Ludvika. HSB förvaltar fastigheter åt bostadsrättsföreningar i hela landet.
Den senaste tiden har intresset för skyddsrummen ökat, men enligt Urban är kunskapen hos fastighetsägarna, alltså bostadsrättsinnehavarna, låg. Styrelsen i bostadsrättsföreningen är den som är ytterst ansvarig, rent juridiskt, för dessa.

Skyddsrum som används som förråd måste gå att iordningsställa inom 48 timmar om det skulle bli krig. Foto: Sara Flodin

– Det är fastighetsägarens ansvar att se till att skyddsrumsmateriel finns och återställa om det behövs. Vi är en förvaltare som kan hjälpa styrelsen eller fastighetsägaren om de vill ha hjälp, förklarar Urban.
Även om allt är intakt i skyddsrummet påtalar Urban att det inte är säkert att materielen fungerar då de flesta hus är byggda efter kriget och utrustningen i många skyddsrum är från 50-talet.
– Med tidens tand blir allt gammalt. Gummi och plast torkar. Man vet inte heller vad som hänt, under åren kan folk fått för sig att de ska slänga saker.

MSB kommer inte kontrollera några skyddsrum i Ludvika under 2024, klicka HÄR för att läsa om detta!

I skyddsrummet ska, bland annat, spett, skruvmejslar, skiftnycklar, yxor, hinkar, spadar och en enkel vattenpump finnas. Enkla väggar som kan arrangeras till ett sanitetsutrymme brukar också finnas. Urban plockar fram en redskapslåda som är märkt med det som ska ligga i den, bland annat ett tätningskitt. Han tror att sakerna stått i källaren sedan huset byggdes, någon gång efter förra världskriget.

MSB ska kontrollera alla skyddsrum i landet, men de som finns i Ludvika prioriteras inte. Urban Persson, på HSB, påtalar att många av skyddsrummen är undermåliga och få vet hur tillbehören fungerar. Foto: Sara Flodin

– Det enda folk vet om är att de ska springa in i ett skyddsrum om det blir krig. Sen kan inte en människa något mer och det finns inte någon instruktionsbok på hur man ska göra, konstaterar Urban och lägger till att “det finns ingen restaurang i skyddsrummet när det blir krig”.
För att få in syre i skyddsrummet måste någon veva på en fläkt.
– För att få ventilationen att fungera ska gummislangar, vev och filter monteras, förklarar Urban.
– Men först måste man plocka ihop alla gamla grejer, upplyser Urban och jämför tekniken i en bil från 60-talet med dagens bilar och konstaterar att det är som dag och natt.

Han fortsätter:
– Det borde tas fram ersättningsgrejer för sådan som är gammalt. Samtidigt är det inte så kul om det kostar 100 000 kronor att uppdatera skyddsrum med några grejer, inser han.
Nu är det cirka tio år sedan Urban stötte på någon kontrollant från staten, men han tycker inte att det är så konstigt eftersom Sverige inte varit i närheten av krig.
– Behöver man inte lägga någon energi på det så gör man inte det.

Klicka här för att ta reda på var alla skyddsrum i Sverige ligger. 

Det här gäller för dig som äger ett skyddsrum:
Enligt lagen (2006:545) om skyddsrum och tillhörande förordning och föreskrifter ansvarar du bland annat för att:
• Ge anvisning om var skyddsrummet finns genom skyltning.
• I fred använda skyddsrummet på sådant sätt att det kan ställas i ordning inom 48 timmar vid höjd beredskap.
• Underhålla skyddsrummet och dess utrustning.
• Inte göra ändringar eller ingrepp i skyddsrummet som kan försämra skyddsrummets funktion.
• Låta allmänheten komma in i skyddsrummet vid höjd beredskap.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS