ANNONS

Per Eriksson erbjuder gott om plats för både publik och artister när Dala bluesfest drar igång på Torp i Avesta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Laddat för en artistspäckad bluesfest

AVESTA. Torp är dans- och nöjespalatset som drar både publik och artister. Förra året blev arrangemangen inställda på grund av pandemin men nu är det rustat för en bluesfest av stora mått. – Den 21 juli kör vi igång med en scen utomhus och vi har gott om plats för både artister och publik, säger ägaren och arrangören Per Eriksson.

“Vi gläds åt att äntligen få möta vår publik”, säger Clas Yngström.
Foto: Hasse Eriksson
Sky High med Clas Yngström.
Foto: pressbild
Roffe Wikström spelar på bluesfestivalen.
Foto: Pressbild
Torp är namnet på den 40 hektar stora fastigheten som Per Eriksson köpte 2014. Med ett förflutet som discjockey, ett eget disco och senare ljud- och ljusföretaget Starlight, som såldes 2015, fanns både kunskap och intresse av att driva ett nöjespalats.
Den gamla ladan rustades och inreddes med “Europas häftigaste retrodiscotek” med plats för 1 00o personer. Kök och toalett byggdes till och det tidigare grisstallet förvandlades till pub och restaurang där svinstiorna byggts om till sitt- och ståbås. Per Erikssons bror Jan, som har varit i restaurangbranschen, ansvarar för kök och restaurang.
Den 15 juni 2015 var allt klart att tas i bruk och sedan dess Torp varit plats för bland annat fest, dans och konserter.
Utom förra året.
– Jag hade allt bokat till förra sommaren när det fick ställas in men nu har jag planerat till och med september. Jag kör även utomhusscen den 7 augusti när Lasse Stefanz spelar sedan får vi se om vi kan ha något inomhusarrangemang, säger Per Eriksson.
Den 14 augusti är det dags för Björn Rosenström, den 21 augusti Mustasch, den 28 augusti Dadson och den 4 september spelar Boppers, Refreshment med flera.
– Vi brukar ha en oktoberfest och en halloweenfest i november, sedan julbord. Men det beror på hur smittoläget ser ut.

Hur många besökare har du haft som mest?
– När Magnus Uggla var här hade vi 2 600 besökare och det var rekord.
Med tanke på yta och innehåll, där bland annat restaurang med fullständiga rättigheter ingår, krävs mycket personal och Per Eriksson berättar att det är runt 30 personer som jobbar en festkväll.
Bluesfesten är ett utomhusarrangemang och Per Eriksson hoppas förstås på bra väder.
– Huvudsaken är att det inte blir ihållande regn och det kommer att finnas ett stort serveringstält med plats för många.
Dala bluesfest bjuder på en rad namnkunniga artister. Det är Rolf Wikström band, Conny Bloom med band, Sky High med Petra Kvännå, Cecilia Ringkvist med Blue Thrill, The Blue Devils med Janne Åström, Pelle Lindström & Brian Kramer och Lisa Lystam Winters Bone.

Dalarnas egen blueskung och gitarrlegendaren Clas Yngström ser fram mot bluesfesten på Torp där han har haft flera arrangemang tidigare.
– Det blir mitt fjärde arrangemang på Torp och det ser jag fram emot. Det är ett drömställe där Per har lagt in sina erfarenheter och han ska ha många plus för det, säger Clas Yngström under ett telefonsamtal.
Clas Yngström startade Sky High under senare delen av 1978 och sedan dess har de gjort tusentals spelningar världen över.
– Vi startade på rockklubben Errols i Göteborg för drygt 43 år sedan och då körde vi i princip bara musik av Jimi Hendrix. Han är min största förebild i musikens värld, säger Yngström.
Clas Yngström har gjort 21 fullängdsalbum i eget namn varav det 19:e är på gång med Sky High. För fyra år sedan, 2017, startade han Blue Devils som är byggt runt det 50-åriga samarbetet med trumslagaren Uffe Åhman.
– Sky High spelar mer blues rock och Blue Devils kör mer traditionell blues.
Både Clas Yngström och Uffe Åhman är invalda i amerikanska Blues Hall of Fame, Clas som ”Legendary Blues Artist” och Uffe som ”Great Blues Artist”. Det är med andra ord två legendarer som äntrar scenen på Torp.

Blir det här första spelningen sedan pandemin?
– Jag har gjort livestreamade spelningar och för några veckor sedan hade jag en offentlig spelning med Blue Devils på Rådhusgården i Falun.
Clas Yngström ser fram mot spelningen på Torp och tycker det ska bli kul och spännande att höra Roffe Vikström.
– Han är en veterangubbe precis som jag och vi har rest sida vid sida genom livet, säger Yngström som också vill lyfta fram kvinnorna som framträder under bluesfesten.
– Petra är ju med oss och hon har en enorm kraft i rösten. Lisa Lystam har jag gjort många spelningar tillsammans med. Hennes största mentor är Brian Kramer som bor i Hedemora. Han har uppfostrat en helt ny bluesgeneration och drog igång något som kallas för Blues jam i Sverige. Brian Kramer är också med på festivalen.

Hur ser resten av året ut?
– Jag ska göra flera spelningar i Dalhalla och det är en hyllningsföreställning till Woodstock. Sedan ska jag till Västerås, Stockholm, Göteborg och nu börjar det se hoppfullt ut även om man får vara beredd på bakslag vad gäller corona, säger Clas Yngström och fortsätter:
– Men nu gläds vi åt att äntligen få möta vår publik igen och räkna med fullt tryck på Dala bluesfest.

Facebook

ANNONS

ANNONS