Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Foto: Sara Flodin

Laddare för elbilar i centrum

HEDEMORA. Nu kommer Hedemora få fler laddstationer för elbilar. Placeringen av dessa blir i centrum för att på så sätt locka dit utomstående bilister.

Feras Abdalmasih, som driver godisbutiken Sött och surt tror att detta kommer gynna affärsinnehavarna i innerstaden.
– Många, som kommer in i butiken, frågar mig var de kan finna en laddare till deras elbil.

Feras Abdalmasih driver godisbutiken sött och surt i centrala Hedemora. Han tror att laddningsstationerna kan gynna affärsinnehavarna i Hedemora. Foto: Sara Flodin

Fyra stationer för elbilar med 150 KwH, så kallade snabbladdare, ska möjliggöra att Hedemora centrum ska kunna ta emot ett ökat antal elbilar och samtidigt stärka och utveckla stadskärnan, enligt Hedemora Energi förhoppning. Laddarnas placering intill korsningen Hökargatan och Åsgatan är ingen slump, förklarar säljchef Kristina Backlund:
– Många laddare placeras i dag längs med riksvägarna, men vi vill välkomna bilisterna in i Hedemora centrum. Genom att placera laddarna längs med Åsgatan i centrum gör vi det enkelt för den som behöver ladda att stanna till, ta en kaffe, handla något i våra fina butiker och sedan fortsätta resan.
Feras Abdalmasih, som driver Sött och surt på Stationsgatan, tror att laddarna kan gynna både honom och andra företagare i centrum.
– Jag tror det kommer bli mycket bra för alla, både för kunder och för de som driver butiker. Jag har många kunder, men tror att ännu fler kommer komma in och handla.
För att betala för elen behövs ingen app, registrering eller medlemskap utan endast ett bankkort. Projektet delfinansieras av Naturvårdsverket via Klimatklivet samt genom medel från Europeiska unionen och NextGenerationEU.
Enligt projektplanen ska laddarna vara på plats efter sommaren. Hedemora Energi gör detta projekt i samarbete med E-Mobility.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!