Thomas Biehl vid fjolårets hyllningshopp till skridskosuveränen och OS-hjälten Nils van der Poel. Nu fixar Fallskärmsklubben Dala en helg med tandemhopp över vinterfältet på Runn, med landning på isen vid Främby.
Foto: Allan Hansen

Laddar för vintrig höjdare över Runn: “Oerhörd känsla”

FALUN. Fallskärmsklubben Dala taggar nu för en riktig höjdare över Runn. Detta via en satsning på vintriga tandemhopp med landning på isen vid Främby i Falun. – Det är länge sedan vi körde tandemhopp vintertid och det är första gången vi landar dessa utanför Främby, säger klubbens ordförande Fredrik Åhslund.

Tillfället för tilldragelsen är den 18–19 februari och utgångspunkt är klubbens ordinarie flygfält i Romme.
Vad som utmärker detta initiativ är den lokala comebacken för tandemhopp vintertid samt det unika i att man landar på isen vid Främby.

Platsen omfattas av klubbens vinterfält som utgörs av Runn.
– Vi brukar normalt inte göra tandemhopp på vintern och det är första gången vi kör detta just på den här platsen.
– Därför är det här en ganska speciell grej som vi ser fram emot mycket, berättar en entusiastisk Fredrik Åhslund för Fallskärmsklubben Dala.
Han konstaterar en säsongsbetonad mersmak från förra vintern. Då utfördes bland annat en färgstark luftfärd från klubbens Thomas Biehl, som gjorde ett hyllningshopp (med landning på skridskor) till OS-hjälten tillika skridskofantomen Nils van der Poel.
– En riktigt rolig grej och i år vill vi fortsätta arrangera häftiga grejer på temat höjd och is.

Fredrik fortsätter kring vissa praktiska förutsättningar för tandemhoppen.
Han framhåller att man baserar viktiga delar av förberedelserna kring säkerhets- och temperaturaspekter.
Däribland lämpliga förhållanden gällande kyla och altitud.
– Vi flyger så högt som kylan tillåter, men lägsta uthoppshöjd är för dessa tandemhopp 2 500 meter. Det blir kallare ju högre upp i luften vi kommer, klargör Fredrik och utvecklar i fråga om frostnupna faktorer:
– Det kan vara 15 grader kallare på uthoppshöjd och vi sätter gränsen vid cirka 20 minusgrader, vilket innebär att vi hoppas på max 5–10 minusgrader i luften nere på marknivå.

Fredrik Åhslund, ordförande i Fallskärmsklubben Dala, peppar för helgen med tandemhopp där landningen sker på is vid Främby i Falun. Foto: Sonny Jonasson

Han betonar klubbens breda meriter och kunskaper på detaljnivå kring alltifrån själva skärmarna till molnhöjd och andra viktiga moment.
Fallskärmsklubben hälsar även till intressenter av tandemhoppen att medtaga bra skor, varmt underställ och vantar.
Vidare inflikar Fredrik också att man vid ogynnsamma väderförutsättningar har en backup-plan för dessa vintriga högtider.
– Ja, de två första helgerna i mars är reservhelger om vädret hindrar oss att hoppa den planerade lördagen och söndagen.

Fredrik Åhslunds egen färd in i fallskärmsfalangen får rejäl luft under vingarna 2016.
Sedan dess har han hunnit med cirka 250 hopp. Han berättar att en genomsnittlig fallskärmshoppare gör mellan 50 och 80 hopp per år, och att ovan nämnde Thomas Biehl till dags dato totalt hunnit med den aktningsvärda summan av hela 6 000 (!) hopp.

Magin i att falla fritt och via fallskärm sväva genom luftrummet är något som av Fredrik med vänner är kärt omhuldat.
Nu välkomnar man alltså fler att upptäcka tjusningen i det hela, och det i betagande vinteromgivningar. Kostnaden för ett tandemhopp som detta är 5 000 kronor, och Fredrik beräknar att man hinner med 5–6 lyft per dag med ett tandemekipage ombord på planet.

Under andra årstider kan man lyfta ett tjugotal gånger per dag, men i denna regi har man lite längre flygtid och även lite mer packning.
– Vid tandemhopp använder man även ett slags extra miniskärm som dämpar farten något, tillägger han och understryker att den spektakulära upplevelsen sker tillsammans med erfarna hoppare.

Fredrik återger hoppets njutningar som en mäktig smältdegel av action, adrenalin och frihetskänsla.
– Vid ett hopp från exempelvis 4 000 meter har man nästan 60 sekunders fritt fall i över 200 kilometer i timmen.
– Från cirka 1 500 meters höjd glider man sedan ned med skärmen under några minuter. Det är en oerhörd känsla, verkligen.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,440825" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS