Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Manifestation av kvinnojouren i Hedemora 2022
Så här såg det ut på Hökartorget i Hedemora i fjol när Hedemoras kvinnojour samlades på “Orange day” för att uppmärksamma internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Skorna i cirkelns mitt symboliserar det antal kvinnor som mördats av sina partners under årets första sex månader.
Foto: Sara Flodin

Kvinnojouren anordnar fackeltåg

HEDEMORA. I Hedemora uppmärksammar kvinnojouren “Orange week” med ett fackeltåg genom centrala delarna av staden den 24 november. Dagen före hålls även en föreläsning i St Paulusgården. “Vi är ute mycket i kommunen och berättar om vår verksamhet”, säger Christina Lindberg, ordförande för Hedemora Kvinnojour.

Under flera år har Kvinnojouren i Hedemora hållit arrangemang i samband med “Orange day”, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, som infaller den 25 november varje år. Arrangemanget hålls på flera platser under en hel vecka, under samlingsnamnet “Orange week”.
– Torsdagen den 23 november håller vi en föreläsning på St Paulusgården i Hedemora med Jessica MacDowall. Hon är tv-producent och författare och har levt i ett förhållande under tio år med en man som misshandlade henne. Jessicas bok heter ”En våldsam kärlek: vägen till ett värdigt liv”. Tidigare har hon även producerat en serie som gick på SVT om kvinnor som levde med våld i nära relation, berättar Christina Lindberg.

Fredagen den 24 november håller kvinnojouren ett fackeltåg i centrala Hedemora.
– Vi börjar vid Stora torget och går via Gussarvsgatan upp längs hela Åsgatan och ner till Sveaparken där det blir ett program med musik och tal. Räddningstjänsten kommer att vara på plats Sveaparken med blåljusfordon som har blåljusen i gång, säger Christina Lindberg.

Manifestation av kvinnojouren i Hedemora 2022
Kristina Rappendal, Anna Kempff-Skäringer och Marina Rappendal hjälpte till att tända marschallerna som bildade kvinnotecknet vid manifestationen 2022. I år kommer kvinnojouren att hålla ett fackeltåg genom centrala delarna av Hedemora. Foto: Sara Flodin

I samband med fackeltåget kommer även affärerna längs Åsgatan att tända marschaller.
– Vi har besökt affärerna och delat ut marschaller samt ett orange hjärta till dem. Orange är färgen för det här ämnet, men även hoppets färg. Vi hoppas att affärerna kan skylta med orange färg denna dag. Det här används över hela världen, Eiffeltornet i Paris brukar bli orange denna dag, säger Christina Lindberg.

I Sveaparken kommer kvinnojouren att ställa ut marschaller i ett stort hjärta, med ett antal par skor i mitten.
– Skorna symboliserar alla kvinnor som har mördats i en relation under året. Ett par skor för varje mördad kvinna. Vi ställer även ut någon leksak och dockvagn i anslutning till hjärtat, för att påminna av att många av de mördade kvinnorna hade barn som blivit utan sin mamma. Vi vill även belysa det ökande problemet med våld mot gravida kvinnor, säger Christina Lindberg.

Wienerkonditoriet i Hedemoras bakelse som säljs till förmån för kvinnojouren i Hedemora.
Så här ser årets kvinnojourbakelse från Wienerkonditoriet i Hedemora ut. “Sockerkaksbotten, vaniljkräm, Wienans skogsbärskompott blandad med grädde, täckt med orange marsipan för att uppmärksamma ´Orange day´ . Dekorerad med ätbara loggor från Hedemora kvinnojour samt Wienerkonditoriet”, hälsar Malin Olenius, vd på Wienerkonditoriet. Foto: Privat

Även i år stöttas kvinnojouren av Wienerkonditoriet som gör en speciell bakelse där delar av försäljningen skänks till Hedemora Kvinnojour.
– För varje såld bakelse går 5 kronor oavkortat till Hedemora Kvinnojour för att stödja samt uppmärksamma deras viktiga ideella arbete för utsatta kvinnor. Vi brukar sälja mellan 200 och 300 “Kvinnojourens bakelser” varje gång vi gör detta samarbete, vilket är vid två tillfällen per år, i mars vid internationella Kvinnodagen samt nu under den veckan som Orange Day håller rum. Bakelserna säljs 20-25 november, säger Malin Olenius, vd för Wienerkonditoriet i Hedemora.

Christina Lindberg är ordförande för Hedemora Kvinnojour. Foto: Pär Sönnert

Kvinnojouren är också ute mycket i kommunen och berättar om sin verksamhet.
– Bland annat har vi besökt SPF, PRO och Rotaty. Den gångna helgen var vi även värd för en länsövergripande utbildning för jourkvinnor. Efter den utbildningen har vi ökat antalet jourkvinnor i Hedemora kommun från 18 till 22, säger Christina Lindberg.

Fotnot: Kontaktuppgifter till Kvinnojouren i Hedemora finns på www.hedemorakvinnojour.se

Fakta Kvinnofridslinjen:
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.
Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa till numret som är öppet dygnet runt.
Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.
Under 2022 besvarades 44 678 samtal. Antalet samtal har ökat med 41 procent mellan 2017 och 2021.
Stödtelefonen drivs på uppdrag av regeringen. Numret till linjen är 020-50 50 50.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,290918"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!