Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Personalen på Kvarnsvedens skola arbetar aktivt för att göra god, nyttig och svinnsmart mat. Det har lett till flera fina nomineringar och utmärkelser. “Vi är nöjda och stolta över vårt jobb och får mycket uppskattning för det”, säger Emma Malmkvist som är köksansvarig.
Foto: Karin Diffner

Kvarnsvedens skolkök prisas

KVARNSVEDEN. På Gyllene Kvarnen törs barnen prova nya smaker, äter mer mat och slänger mindre än för några år sedan. Nyligen fick köket en hög placering i White Guide Junior. – Vi är nöjda och stolta över vårt jobb och får mycket uppskattning för det, säger Emma Malmkvist som är köksansvarig.
På Gyllene Kvarnen äter barnen mer mat än tidigare, törs prova nya smaker och frågar ibland personalen efter recept att ta med hem.
På Gyllene Kvarnen äter barnen mer mat än tidigare, törs prova nya smaker och frågar ibland personalen efter recept att ta med hem. Foto: Karin Diffner

Gyllene Kvarnen är det namn som eleverna på Kvarnsvedsskolan döpt sin matsal till. När tidningen kommer på besök är det dags för mellis.
– Emma, mjölken är slut, påpekar en elev.
– Ja, det har du ju rätt i, svarar Emma som på väg in i köket också hinner sakta ner en annan elev som har alldeles för bråttom genom matsalen.
Emma Malmkvist har arbetat på Kvarnsvedens skola sedan 2018.
– Jag sökte mig aktivt hit för att jag hade mina egna barn här och för att det är en lagom stor skola för att kunna påverka.
Vad ville du påverka?
– Jag vill få eleverna att förstå vikten av att äta, att äta olika typer av mat, att inte slänga mat och att lära sig vett och etikett. Det är sådant jag pratat mycket om i klasserna, berättar Emma.

Anna Bengtsson och Emma Malmkvist är två av tre kockar som engagerar sig i att maten ska var god, nyttig och klimatsmart. "Vi är självförsörjande när det gäller örter", berättar Emma.
Anna Bengtsson och Emma Malmkvist är två av tre kockar som engagerar sig i att maten ska var god, nyttig och klimatsmart. “Vi är självförsörjande när det gäller örter”, berättar Emma. Foto: Karin Diffner

Nu har hon också två kockkollegor, Anna Bengtsson och Erika Grading, som tänker likadant. Alla tre sprudlar av idéer för att göra måltiderna allt bättre.
– Vi funderar inte så mycket – utan vi kör bara, säger Emma.
– Ja, som när vi såg att någon gjort bananbollar. Då tänkte vi bara: “Det måste vi prova”, fortsätter Anna.
Hon kom till Kvarnsveden för ett år sedan och blev överraskad över elevernas aptit.
– Det är minst 95 procent som äter varje dag och det är sällan någon klagar, säger Anna.
Några knep för att få barnen att äta varierat är att ha ett smakbord med grönsaker och annan mat i mindre mängd för dem som törs testa.
– Vi uppmanar barnen att alltid ta minst en grönsak, men vi har säkert 10-15 sallader varje dag.

Varje dag för Emma statistik över hur mycket mat som slängs. När det var lasagne slängdes 8,7 gram per portion, vilket räknas som godkänt.
Varje dag för Emma statistik över hur mycket mat som slängs. När det var lasagne slängdes 8,7 gram per portion, vilket räknas som godkänt. Foto: Karin Diffner

När kockarna märkte att allt färre fritidsbarn kom till frukost så bestämde de sig för att locka med fredagsfrukost.
– Då släcker vi ner, har rofylld musik och kanske gör varma mackor, egen risifrutti eller smoothie på rester. Eftersom vi arbetar med de råvaror vi har så kostar det inget mer, men blir så mycket mysigare.
Och fredagsfrukosten har gett effekt – på hela veckan.
– Förut kom i snitt 60 och åt frukost. Nu är det mellan 80 och 100.

Olika färg på gubbarna betyder olika mycket svinn. Efter tre gröna gubbar får eleverna en belöning.
Olika färg på gubbarna betyder olika mycket svinn. Efter tre gröna gubbar får eleverna en belöning. Foto: Karin Diffner

Ett par gånger i veckan kompletteras dagens rätt med en soppa som är gjord enbart på ingredienser som är över efter andra maträtter. Att vara svinnsmart och få eleverna att slänga mindre gör att pengarna räcker och blir över.
Sedan Emma började har elevernas slängda mat minskat från tolv kilo per dag till mellan fem och åtta. Ett sätt är att motivera eleverna är att markera med en grön gubbe de dagar som de slängt lite mat. Efter fyra gröna gubbar vankas en belöning.
– Det kan vara en roligare sallad, måltidsdryck till maten eller något extra gott till mellis, säger Emma.
Det är viktigt att hela tiden arbeta med maten och måltidssituationen på olika sätt, menar Emma och säger att hela skolan står bakom arbetet. Det har också gett resultatet att Kvarnsvedsskolan för andra året i rad nominerats till årets skolrestaurang i White Guide Junior.
– Av 800 nominerade besökte juryn 250 matsalar och vi kom på 27:e plats. Det är vi jättestolta över.
Förra veckan prisades skolan också i Lilla Ekomatsligan för att ha nått den högsta nivån, guld, med 86 procent ekologisk mat, varav 65 svenskt och ekologiskt.
– Vårt främsta mål är att maten på tallriken ska hamna i magen, men vi är så klart stolta och nöjda över dessa fina placeringar också, säger Emma.
Fotnot: Gyllene Kvarnens arbete kan följas på instagramkontot med samma namn.

Så här kan en veckomatsedel se ut på restaurang Gyllene Kvarnen.
Så här kan en veckomatsedel se ut på restaurang Gyllene Kvarnen. Foto: Karin Diffner

Elevernas fem favoriter
Kebabgryta
Pannkakor
Nuggets
Pannbiff med sås och potatis
Chili con carne

Fakta/Gyllene Kvarnen
Kvarnsvedens skolas matsal där cirka 500 elever äter varje dag.
Några av personalens mål är:
– att få barnen att äta varierat enligt tallriksmetoden.
– att få barnen att prova nya smaker.
– att servera en hög andel ekologisk mat (i dag cirka 85 procent).
– att ta hand om rester och vara svinnsmart.
– att slänga så lite som möjligt.
– att sträva efter att bli allt mer klimatsmart.
– att ha en trevlig miljö att äta i.
– att lära eleverna vett och etikett.

Fakta/Tävlingen
White Guide Junior är en tävling där en jury bedömer helheten hos en skolrestaurang. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!