Therese Oljans Backlin
Sparbanken Bergslagen håller en kurs i entreprenörskap för unga vuxna, mellan 18 och 30 år i Hedemora, Säters och Avesta kommun. “I fjol körde vi 19-25 år men det var fler som var något äldre som var intresserade så vi utökar åldern till 30 år”, säger kursledaren Therese Oljans Backlin, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Södra Dalarna.
Foto: Maria Hansson

Kurs hålls för unga företagare: “Hoppas väcka deras nyfikenhet”

HEDEMORA/SÄTER/AVESTA. För andra året bjuder Sparbanken Bergslagen in till en kurs i entreprenörskap för unga vuxna, mellan 18 och 30 år i Hedemora, Säters och Avesta kommun. “Långsiktigt är målet att få fler ungdomar att våga satsa på att bli företagare”, säger Therese Oljans Backlin på banken.

Kursstart är den 4 mars, för unga vuxna från Hedemora, Avesta och Säters kommun. Denna gång har banken breddat åldersspannet något.
– I fjol körde vi 19-25 år men det var fler som var något äldre som var intresserade så vi utökar åldern till 30 år, säger Therese Oljans Backlin, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Södra Dalarna.

Kursen är till för både de som funderar på att bli företagare och för de som precis har startat företag.
– Upplägget är detsamma som i fjol. Däremot har vi merparten av alla företagsbesök inplanerade redan. I fjol fick kursdeltagarna själva komma med önskemål men det var svårt att få till så nu gör vi på detta sätt. Vi vill få med många branscher i detta och har funderat på vad kursdeltagarna behöver insikter kring. Sedan nosar vi lite på alla olika ämnen så att de får en liten del av allt, säger Therese Oljans Backlin.

Besöken sker på lokala företag i Hedemora, Säter och Avesta men även hos Ica Kvarnen i Borlänge.
– Emil Westlund, som är Ica-handlare där, kommer från Dala-Husby från början. Det är kul att kunna följa upp folk från bygden som har gjort karriär i andra kommuner, säger Therese Oljans Backlin.

I fjol gjordes ett uppskattat besök på Burger King i Avesta.
– Där fick vi in en franchisetagare också, vilket deltagarna tyckte var jätteintressant. Då blir det en annan grej för dem nästa gång de besöker ett snabbmatställe, att de ser på verksamheten på ett annat sätt, säger Therese Oljans Backlin.

För andra året bjuder Sparbanken Bergslagen in till en kurs i entreprenörskap för unga vuxna, mellan 18 och 30 år i Hedemora, Säters och Avesta kommun. “Långsiktigt är målet att få fler ungdomar att våga satsa på att bli företagare”, säger Therese Oljans Backlin på banken. Foto: Pär Sönnert

Hur många platser har kursen?
– Tolv, men om det skulle bli någon mer anmäld så löser vi det. Vi har fått in fem anmälningar hittills. Sista anmälningsdag är den 23 februari. Jag kommer att vara kursledare och hålla ihop det hela. Vi träffas regelbundet under våren och deltagarna kommer att få en uppgift mellan tillfällena, säger Therese Oljans Backlin.

Intresset bland ungdomar att driva företag verkar vara stort, inte minst med tanke på att UF-företagarna i Dalarna aldrig har varit så många som under detta läsår.
– Långsiktigt är målet att få fler ungdomar att våga satsa på att bli företagare. Vi har många duktiga UF-företagare i “våra” kommuner och det är kul om de sedan vill gå vidare och starta företag på riktigt. Det blir ju ett glapp där, eftersom de måste avveckla sina UF-företag så vi hoppas att vi kan fånga upp dem med denna kurs och väcka deras nyfikenhet för att bli företagare, säger Therese Oljans Backlin.

Kursplan med föreläsare och platser:
4 mars. Från idé till verkstad – utveckla din affärsidé, Sparbanken Bergslagen, Nyföretagarcentrum, Mathias Bergqvist och Amira Korkic, från Almi.
11 mars. Företagsbesök – handel, Ica Supermarket Kvarnen i Borlänge, Emil Westlund
25 mars. Sälj – viktigast om du ska lyckas, sälj in dig själv, sälj in dig till eventuella investerare/banken, Dalarna Science Park i Borlänge, Felicia Dakkour
8 april. Företagsbesök – produktion (inte fastställt ännu)
22 april. Varumärke & kommunikation, hur marknadsför du ditt företag? Sociala medier, Hos Sparbanken Bergslagen. Panang kommunikation, Hanna Flink, strateg.
6 maj. Företagsbesök – franchise, Burger King i Avesta, Annica Hanses.
13 maj. Ekonomi för företaget & privat, finansiering och bolagsform, Sparbanken Bergslagen, 3vlig, Markus Eriksson, samt företagsrådgivare från banken.
27 maj, Företagsbesök – handel, Elon, Daniel Erlandsson.
10 juni. E-handel & drop-shipping, Sparbanken Bergslagen, Joakim Andersson, Kwikk.
17 juni. Företagsbesök på Lea Concept i Säter, Lovisa och Erik Andersson. Följt av avslutning och after work.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,319055"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS