Foto: Lisa Björklund

Kungen bjöds på mat från hela länet

DALARNA. Det var inte en enda droppe regn i luften när Kungen och Drottningen besökte Dalarnas residensstad Falun i förra veckan. – Jag är både stolt och glad över att få ta emot kungaparet den 17 augusti när det är Dalarnas tur att uppmärksamma H.M. Konungens 50 år på tronen, sade landshövding Helena Höij som stod värd för kungaparets besök.

Att ers majestät Konungen, Carl XVI Gustaf, i år firar 50 år på tronen kan knappast ha undgått någon. Som en del av firandet besöker han och Drottning Silvia samtliga landets 21 län.
Den 17 augusti var det dags för Falun. Dagen bjöd på strålande sol och klarblå himmel i ett Falun dit många kommit för att få sig en titt på Kungen och Drottningen.
Parets dag startade med avtäckning av en bänk vid Lugnet som har installerats till minne av Kungens besök.

Kortegen gick från residenset på Åsgatan i Falun.

Därefter var det dags för en presentation av utställningen ”Carl XVI Gustaf 50 år för Sverige” på Dalarnas museum. Visningen följdes av ett besök i landshövdingens bostad, residenset, där det bjöds på lunch som kocken Görgen Tidén tillagat. Tillsammans med Håkan Alfon har han skapat det bidrag som i fjol utsågs till Dalarnas landskapsrätt och det var denna trerättersmeny som kungaparet bjöds på.
– Det är nytänkande rätter gjorda på traditionella råvaror. Förrätten består av tre sorters regnbågslax från Älvdalen: Krondillsgravad regnbåge med senap från Liss-Ellas i Garpenberg, bakad regnbåge med syrad grädde från Dalarna och kallrökt lax med persiljeaioli, sade Görgen Tidén, kort före bjudningen.

Håkan Alfon och Görgen Tidén stod bakom lunchen i residenset. Foto: Pressbild

Varmrätten å sin sida bestod av fjolårets älg. Den kom från Karelius chark i Lima och serverades med gnocchi gjord på potatis från Nås samt kantareller och picklade lingon plockade i Dalarnas skogar. Till dessert blev det glass gjord på råmjölk smaksatt med rostat hö, samt hallon och hjortron.
– Vi lägger ner hö i gräddmjölken och så får den stå två timmar tills grädden har dragit åt sig av smaken. Sedan silar vi den. Desserten speglar ängarna och det öppna landskapet.

Enligt Görgen Tidén ligger landskapsrättens styrka i att den speglar hela Dalarna. Och att alla råvaror kommer från länet.
– Jag kan svara upp för varje detalj i den här menyn. Vi är många som har hjälpts åt att få fram råvarorna och jag vet var allt kommer från.

Till lunch bjöds kungaparet på Dalarnas landskapsrätt. Foto: Pressbild

Passar måltiden som lunch?
– Det här är kanske inte sådan mat som jag skulle laga varje dag, men det är ett unikt tillfälle att få en smak från varje hörn av Dalarna. Det är en mångfald av vilt, svamp, fisk och bär. Det var det juryn föll för. Jag vill passa på att lyfta fram producenterna som står för matens kvalité, avslutade Görgen Tidén.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS