Hans Häglund och Daniel Thollin tar emot blommor och diplom av Sören Finnström (S), ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.
Foto: Maria Karlsson

Kulturprisen går till serietecknare och hembygdsforskare

LUDVIKA. Ludvika kommuns kulturpris har tilldelats serietecknaren Daniel Thollin och Björkmanska kulturpriset gick till hembygdsforskaren Hans Häglund. De kunde nyligen ta emot priserna för sina betydelsefulla insatser inom kulturområdet i Ludvika kommun.

Pristagarna uppvaktades med blommor och diplom av Sören Finnström (S), ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden. Deltog i ceremonin gjorde också Susanne Eriksson, kultursekreterare, och kulturchef Göran Gullbro.
Sören Finnström läste upp motiveringarna och för pristagaren Hans Häglund löd den:
”Med stort driv och engagemang har Hans Häglund under flera år varit verksam i Ludvika hembygdsförening där han främst arbetar med arkiven. Häglund har även varit medförfattare till Ludvika lexikon som innehåller över 2 000 artiklar vilka omfattar hela Ludvika kommun om allt tänkbart och otänkbart.”

Sören Finnström (S), ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, Daniel Thollin, Hans Häglund, Susanne Eriksson, kultursekreterare, samt kulturchef Göran Gullbro deltog i prisceremonin på restaurang Golden Crown. Foto: Maria Karlsson

Motiveringen för Daniel Thollin var:
”Som serietecknare och illustratör har Daniel Thollin gett ut flera nervkittlande fantasyböcker i både Sverige och Nordamerika för barn och unga, men drar sig inte för att även ta sig an svåra ämnen så som mobbning i barndomen. Böcker som har blivit till tröst och ögonöppnare.”

Hans Häglund är född och uppvuxen på Gotland. Där började han med släktforskning och efter att han flyttat till Ludvika engagerade han sig i Ludvika hembygdsföreningen.
Han blev mycket överraskad över kulturpriset.
– Vi arbetade med Ludvika lexikon i cirka fyra år men blev klara redan 2020.
Han arbetar annars mest med arkivering och allt är helt ideellt.
– Det är hembygdsintresset som är drivkraften, att bevara det som finns och ta reda på sånt som har hänt. Det är spännande att läsa om olika levnadsöden ända från 1600-talet, i kyrkböcker, domböcker och lagfarter med mera, berättar Hans Häglund.

Hembygdsföreningen får hela tiden in foton och tidningsurklipp och de senaste åren har materialet digitaliserats för att bli mer tillgängligt.
Prissumman från Björkmanska kulturfonden beror på avkastningen från fonden och blir i år 157 000 kronor. En del tänker Hans Häglund behålla men han tänker också dela med sig till Lilian Jakobsson, medförfattare till Ludvika lexikon, och Jut Johan Persson som arbetade med layouten av boken.
– Resten går till hembygdsföreningen som behöver pengar till upprustning av arkivet. Det kan också vara en uppmuntran till framtida deltagande i föreningen, säger Hans Häglund.

Daniel Thollin växte upp i Gonäs utanför Ludvika. Han drömde redan som ung att bli serietecknare och att nu bli uppmärksammad för det i sin hemkommun tycker han känns bra.
Han har gått en serietecknarutbildning men är till största delen självlärd.
– Det viktigaste är att ha drivet, det där med att det krävs 10 000 timmar för att bli bra brukar jag säga till mina barn, säger Daniel Thollin.

Mest stolt är han över den självbiografiska serieromanen Jag minns varje slag.
– I den lämnar jag ut mycket av mig själv men jag hoppas den kan vara ett stöd för andra som varit med om samma sak.
Han gillar skräck och det övernaturliga och har gett ut flera böcker i samarbete med andra.
– Mutanterna är en triologi i samarbete med Ingela Korsell, den är banbrytande i och med att den är till hälften kapitelbok och till hälften serieroman, berättar Daniel Thollin.
Daniel Thollin arbetar som avdelningschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men planerar gå ned i arbetstid för att kunna teckna mer. Prissumman på 30 000 kronor kan då bli en bra buffert, tänker han.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS