Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Carina Hölglund flankerad av Lillemor Karlsson och Ulrika Collén, som är lärare på kursen kriminologi på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora.
Carina Höglund flankerad av Lillemor Karlsson och Ulrika Collén, som är lärare på kursen kriminologi på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. “Jag träffade Carina och berättade om kursen och hon uppmanade oss att ta med brottsofferperspektivet så då bjöd vi hit henne som föreläsare om just detta”, säger Lillemor Karlsson.
Foto: Pär Sönnert

Kriminologielever gästades av Carina Höglund: “Speciellt att föreläsa här”

HEDEMORA. Carina Höglund gästade nyligen Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Hon pratade om sina upplevelser som brottsoffer, efter att ha varit med om det värsta en förälder kan tänkas vara med om; att ens barn mördas. “Det är väldigt speciellt att föreläsa här på hemmaplan”, säger Carina Höglund som bland annat visade ett klipp där hennes dotter Engla dansade i aulan, en trappa upp.

Eleverna på Martin Koch-gymnasiet som läser den populära kursen kriminologi har bland annat fått lära sig mer om viktimologi, vilket innebär läran om brottsoffer.
– Det finns ett stort intresse för denna kurs som jag leder tillsammans med Ulrika Collén. Hon har läst psykologi och jag kriminologi. Sedan träffade jag Carina och berättade om kursen och hon uppmanade oss att ta med brottsofferperspektivet och då bjöd vi hit henne som föreläsare om just detta, säger läraren Lillemor Karlsson.

Carina Höglund berättade om sina upplevelser efter den fasansfulla våren 2008 när hennes dotter Engla mördades utanför Hedemora.
– Detta är andra gången jag gör detta. Förra gången var i Hudiksvall, under en hel förmiddag. Här visade jag ett klipp på när Engla dansade i aulan i den här byggnaden, en trappa upp. Det är väldigt speciellt att föreläsa på hemmaplan, säger Carina Höglund.

Carina Höglund
Carina Höglund har bland annat skrivit boken “Älskade Engla, du saknas oss” om sin upplevelse där hon gick igenom det värsta en förälder kan vara med om. “Skrivandet var den bästa rehabiliteringen för mig. Jag kan gå tillbaka och titta i den och läsa hur jag tänkte och lände där och då”, säger Carina Höglund. Foto: Pär Sönnert

Ett par av eleverna som lyssnade på Carinas föreläsning berättar att de blev berörda.
– Det var väldigt intressant att höra vad hon hade att säga. Man får en förståelse för hur man som anhörig påverkas av ett mord, att det är människor det handlar om, säger eleverna.

Eleverna ställde massor av frågor till Carina under föreläsningen. Bland annat hur hon resonerade kring att livesända Englas begravning.
– Efter att det hade varit så mycket hemskt i media om mordet så ville jag att man även skulle få ta del av det ljusa och fina. Så jag frågade om någon ville livesända begravningen. SVT nappade men det var inte alla där som höll med. Jag är stolt över begravningen och sändningen. Däremot hade jag begärt att den inte skulle sändas i repris men jag insåg rätt nyligen att sändningen ligger ute på nätet för alla att se. Fast det är inget som jag kan göra något år nu, svarade Carina Höglund.

Carina Höglund i samspråk med Ulrika Collén och Lillemor Karlsson,
Carina Höglund i samspråk med Ulrika Collén och Lillemor Karlsson, som är lärare på kursen kriminologi på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Carina fick även frågor om hon är lycklig och hur ofta hon tänker på Engla.
– Jag är lycklig men min lycka är naggad i kanten. Det här kommer alltid att finnas med mig, det ligger och bubblar och gör ont. Det gäller att lära sig hantera det. Engla finns alltid med mig och jag kan inte lägga brottet bakom mig. Däremot pratar vi sällan om brottet hemma i dag.

Nästa fråga gällde hur det kändes när Englas försvunna mobiltelefon hittades, tio år efter mordet.
– Under ett vägarbete var det en grävmaskin som grävde och en person som stod och tittade på allt som grävdes upp såg plötsligt en mobil. De tog rätt på den och ringde mig. “Vi har hittat mobilen…”. Hjärtat började dunka hårt direkt. Anders Eklund (Englas mördare, red:s anm.) har ju berättat att han tog upp Englas telefon när den ringde, att han såg att det stod “mamma” på displayen och då kastade han ut den i skogen. Det är ett rent mirakel att de hittade telefonen bland allt grus.

Carina Höglund
“Jag är lycklig men min lycka är naggad i kanten. Det här kommer alltid att finnas med mig, det ligger och bubblar och gör ont. Det gäller att lära sig hantera det”, säger Carina Höglund om mordet på hennes dotter Engla i april 2008. Foto: Pär Sönnert

Slutligen fick Carina en fråga om hon tror att Anders Eklund skulle mörda igen, om han försattes på fri fot, samt hur hon ser på de senaste årens mord som begåtts i Sverige, med allt yngre mördare och offer.
– Nej, jag tror inte att Anders skulle göra om detta. Samtidigt tycker jag inte att han har förtjänat att någonsin få komma ut igen. Om man medvetet tar ett barns liv… Det är ett brott som man inte kan sona. Tyvärr, men det är så jag tycker. När det gäller unga mördare så behöver de också dömas till långa fängelsestraff men det viktigaste är att de får en riktigt bra rehabilitering. Det allra viktigaste, som jag hoppas att ni tar med er, är att vi alla måste försöka motverka att fler blir mördare, säger Carina Höglund.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!