Evgenios Kotanidis (längst fram i bild) och Victor Ganebrant vid Studio AniMera, som nu satsar friskt via nyetablerad verksamhet i Främby.
Foto: Sonny Jonasson

Kreativ duo öppnar animationsstudio i Främby

FALUN. I Främby lyser nu flitens lampa i en purfärskt etablerad verksamhet. Studio AniMera fyller en tidigare tom källarlokal med liv och rörelse. Till viss del kan det också liknas vid en hemkomst. – Jag gick på förskola här intill som liten, ler Victor Ganebrant.

Animationsstudion såg dagens ljus så pass nyligen som den 7 juni i somras.
Då tryckte Victor och kollegan Evgenios Kotanidis på “play”-knappen för gemensamma förehavanden i Stockholm.

Kontoret i huvudstaden finns kvar, men nu väljer man alltså att även satsa på Victors hemmaplan i Falun.
– Vi kommer att fortsätta ha kontor även i Stockholm, men basen blir här i Falun. Evgenios bor i Stockholm och jag bor i Bojsenburg, säger Victor.
– Med tiden blir det troligtvis så att båda har boende i såväl Falun som Stockholm. Med tidsmässig övervikt hitåt, säg 70–30 åt Faluhållet.
Duons breda kunskaper är inhämtade via utbildningar i Karlstad och huvudstaden – kunskaper som sedermera omsatts i verklighet.

I centrum för den kreativa hållningen finns främst 2D-animation och stop-motion.
Victor fortsätter:
– Vi gör även live action och skapar både internt och externt. Det interna skapandet är egna produktioner och den externa delen sker mot kunder, förklarar han.
Detta kan ta sig flertalet uttryck och de framsynta animatörerna räds inte obekväma arbetstider.
– Det kräver ofta att man lägger ned enormt mycket jobb, det tar tid att exempelvis 2D-animera, säger Evgenios.

I dagsläget är de bland annat engagerade i framtagandet av såväl en lång- som en kortfilm.
Långfilmen befinner sig på förproduktionsstadiet och den kortare varianten (“Det sötaste brödet”) är nu i produktion.
Evgenios konstaterar studions berättarbas som omfångsrik och präglad av nyfikenhet.

Animationsduon förenar hantverk och fysiska figurer med digitala metoder. "Vi får arbeta med det bästa av båda världar", säger Evgenios Kotanidis. Foto: Sonny Jonasson
Animationsduon förenar hantverk och fysiska figurer med digitala metoder. “Vi får arbeta med det bästa av båda världar”, säger Evgenios Kotanidis. Foto: Sonny Jonasson

Båda hyser de varma känslor för ett målande, känslorikt narrativ med såväl ny skaparnäring som äldre härligheter i helheten.
– Vi har en liten dragning åt berättande som är mer synonymt med öst än det typiskt amerikanska stuket, funderar Evgenios och får medhåll av Victor.
Som utvecklar:
– Där finns element av en något nostalgisk känsla med inslag av sagor och gammal mytologi. En inspirationskälla för oss som skänker lite särprägel, att man kan komma nära känslan av en sagobok.
– Överlag är vi dock öppna för det mesta och vi jobbar i vår verksamhet även en hel del med återbruk av föremål och material.

Detta knyter an till kärnan av studions både teknik- och hantverksglada metodik.
Här förenas bygget av fysiska figurer, dockor och miljöer med den digitala sfärens taktik.
Evgenios och Victor guidar i källarvåningens inflyttningsmiljö, som nu tämligen omedelbart aktiverats som operativt högkvarter.

I den samlade verkstaden över nyttiga prylar hittas datorer, ljussättning, kameror, stativ och verktyg för framställande av föremål.
Med mera.
– Det är ett spännande möte mellan det direkt fysiska och det digitala. Vi får arbeta med det bästa av båda världar, säger Evgenios Kotanidis.

Victor Ganebrant kastar en blick ut mot gatan, varpå barndomsminnen landar på näthinnan.
– Jag gick på förskola här intill som liten, ler han åt magin mellan olika hållplatser på livets resa.

Han sammanfattar:
– I dag finns det goda möjligheter att utvecklas i vår bransch. Det är som sagt krävande i både tid och resurser, man måste nog vara lite knäpp för att hålla på med det här, skrattar han.
– Men vi har fått en bra start och det känns väldigt roligt att vara i gång här i Falun.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS