Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tillgänglighetsrådet representerades av Magnus Karlsson, Kerstin Svedman, Lisbeth Berg och Kristin Hult (C) samt Kristina Jaako som inte är med på denna bild.
Foto: Sara Flodin

Kontrollerade Prästgärdets tillgänglighet

SÄTER. Tillgänglighetsrådet har inspekterat Prästgärdets särskilda boende tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Mats Nilsson (S) och några övriga personer från kommunen.
Mats har varit på plats med den politiska styrgruppen som följer bygget vid två tillfällen. Personal som ska arbeta på Prästgärdet har också fått bekanta sig med lokalerna och Falkgränds pensionärsförening, som ligger intill bygget, har varit på besök.
– Det har varit jättebra för att de ska få en förståelse för bygget, tycker kommunalrådet.
 Miljö- och bygg och tillgänglighetsrådet granskade byggplanerna innan byggstart, men detta var första gången tillgänglighetsrådet fick göra en visit. Rådet representerades av Kristin Hult (C), Magnus Karlsson RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa), Kristina Jaako DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet), Lisbeth Berg från Reumatikerförbundet samt Kerstin Svedman från HRF (Hörselskadades Riksförbund).
Gatuchef Bengt Johansson började med att informera gruppen angående utformningen av den omkringliggande miljön. Hastigheten på gatan utanför kommer troligtvis fortfarande att vara 30 kilometer i timmen nedför backen och 40 kilometer i timmen uppför. Ett blinkande övergångsställe önskas av tillgänglighetsrådet. Christina tycker att det är viktigt att hon kan ta sig fram med sin permobil.
– Och att de har tänkt rätt från början, inflikar hon.
Gatuchef Bengt Johansson berättade först om planerna för området utanför Prästgärdet. Foto: Sara Flodin
Hur ”taktila plattor” bör användas diskuterades, men Bengt anser att dessa inte ska överanvändas.
Tobias Jonsson, från kommunens fastighetsenhet, visade därefter runt gruppen inne i Prästgärdet. Entrén till Prästgärdet kommer ha automatiska dörrar. Pastellfärger har valts för att vara lugnande. Alla rum och ett träningsrum har integrerade liftar i taket samt handfat och toalett som är höj- och sänkbart.
– Det är jättebra. För synskadade är det bra att belysningen kommer uppifrån, tycker Kerstin Svedman.
Kristina tycker att rummen är väldigt rymliga.
– Då kan de boende få med sig lite egna grejer och det är jätteviktigt. Duschutrymmet brukar ofta vara väldigt trånga, men dessa är rymliga.
Kristina Jaako från DHR kunde köra in på toaletten, men inte åka runt. Då var skåpet på väggen i vägen. Foto: Sara Flodin
– När man har duschat kommer infravärme ner från taket så man inte behöver frysa innan man har torkat sig, det tycker jag lät lyxigt, inflikar Kristin Hult.
Hörslingor är installerade i de gemensamma utrymmena samt samlingslokalen.
– På övervåningen ligger de i taket och på bottenvåningen i golvet för att de inte ska störa varandra, berättar Tobias.
Mattorna som lagts på golven är tre och en halv millimeter.
– De mjuka mattorna är väldigt tröga att gå på, anser Kristina.
– Vi har inte de mjukaste mattorna för de är svåra att gå med rullator på. Det blir så tungt, informerar Tobias.
Handledare på väggen som de boende kan hålla sig i. Foto: Sara Flodin
Till rökare erbjuds dock ingen möjlighet att ta ett bloss i ett rökrum.
– Det är inte en byggfråga, det är en verksamhetsfråga, anser Tobias.
– Det har vi inte idag på våra äldreboenden och det kommer vi inte ha på det här heller. Man försöker nog göra som man gjort med mig, att vänja dem av med nikotin. Det lyckades med mig, försäkrar kommunalrådet Mats Nilsson.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!