“Mitt galleri där den ryska hängningen väntar på invasion av konstintresserade”, säger Anders Eklund. Med “rysk hängning” menas att man försöker få med så mycket konst som möjligt på den yta som finns.
Foto: Privat

Konstrundan – en höjdpunkt för många

GAGNEF. För tredje året i egen regi håller Gagnefs konst- och hantverksförening en konstrunda i Gagnef. – Det här är höjdpunkten på året, säger Anders Eklund.

Anders Eklund är ledamot i styrelsen och bor i Djurmo. Hans ateljé hemma är en av 27 i Gagnef som öppnar för allmänheten under långfredagen och påskaftonen.
– Det här är en chans att få visa upp sig och jätteroligt att träffa folk som gillar konst och prata om det, säger han.
Anders är en av dem som öppnar sitt hem, men det finns också flera av konstnärerna som samlas i andra lokaler.
– Och så har vi en kakbuffé i aktivitetshuset i Gagnefs kyrkby som lockar många. Vissa tror jag är mer intresserade av kakor än av konst, säger han och skrattar.

Olika typer av ateljéer kommer att öppnas för besökarna under konstrundan i Gagnef.
Olika typer av ateljéer kommer att öppnas för besökarna under konstrundan i Gagnef. Foto: Privat

Sedan pandemin tog slut har konstrundan lockat allt fler. I fjol fick varje plats mellan 150 och 200 besök på de två dagarna.
– Det tycker jag är ganska skapligt, säger Anders Eklund.
Konstnärerna visar under påsken allt från foto och keramik till skulptur, vävnader och måleri. Förutom att besöka i 27 ateljéer eller hem så finns också möjlighet att se en samlingsutställning med smakprov från alla utställare i Lindbergshallen i Djurås. Där är det också vernissage på skärtorsdagens kväll.
Gagnefs konstrunda har arrangerats av Gagnefs kommun sedan 2007. För tre år sedan bildades Gagnefs konst- och hantverksförening som 2022 genomfört en nystart av konstrundan.
Syftet med föreningen är, enligt ordföranden Annelie Jämte, att vara en mötesplats för konstnärer och hantverkare i och omkring Gagnef för att inspirera varandra, öka intresset för konst och arrangera gemensamma evenemang.

Skulptur är en av de konstformer som Gagnefskonstnärerna visar upp i påsk.
Skulptur är en av de konstformer som Gagnefskonstnärerna visar upp i påsk. Foto: Privat
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS