Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Konstnären Stefan Johansson visar målningar och en installation där färggränserna är flytande. “Det är lustfullt att arbeta i det här flödiga materialet”, säger han.
Foto: Lisa Björklund

Konst på temat “flytande” i Verkets stora sommarsatsning

AVESTA. Under lördagen den 18 maj hade Avesta Art vernissage för sin sommarutställning ”Fluid”. – Det var roligt, det är många delar på utställningen som är spännande, säger Anna Ellin, en av besökarna under vernissagedagen.

Temat för årets stora utställning på Avesta art är ”Fluid”, vilket på svenska betyder ”flytande”.
Av pressmaterialet att döma handlar utställningen om såväl flytande färger som flytande gränser och även flytande materia på och i jorden.
I vissa av konstnärernas verk gestaltas klimatet och jordens uppvärmning i form av exempelvis smältande isar och översvämningar.
– Alla konstnärer har ett eget sätt att gestalta fluid. Fotografen Gideon Mendel till exempel, arbetar mycket kring klimatförändringar. Fluid representeras på olika vis, säger Cecilia Elgh, konstpedagog på Avesta Art.

Fotografi av Gideon Mendel, som kallar sig konstnär, fotograf och aktivist. Foto: Lisa Björklund

Hon berättar att vernissagedagen var lyckad med många besökare. Utställningen öppnade klockan 11.00, men redan vid 10.00 stod en buss med en konstförening från Eskilstuna-trakten och väntade. När dörrarna väl hade öppnats höll Avestas kommunalråd Blerta Krenzi (S) ett invigningstal och senare på dagen gjorde konstnären Stefan Johansson en performance.
– I början och vid invigningstalet var det väldigt mycket folk. Sen har det gått i vågor, säger Cecilia Elgh och fortsätter:
– Jag är jättenöjd med dagen. Det jag plockat upp är att många varit fascinerade och tyckt det varit bra.

“Vissa av utställarna rimmar så bra ihop med den här industrimiljön. Jag gillade både det som var nytt men också att återse Kjell Engmans glas”, säger Karin Jakobsson (till höger). Till vänster: Anna Ellin.

Konstnärerna som ställer ut på Verket är från länder i Norden, förutom Gideon Mendel som är uppvuxen i Sydafrika.
I Verket visar de foton, målningar, skulpturer, video- och ljudkonstverk som alla, på ett eller annat sätt, kan förknippas med någonting flytande.
Utställningens verksamhetsledare Charlotte Wells har valt temat och plockat ut vilka konstnärer som ska delta.
– De sju konstnärerna bidrar med sina helt olika stilar och tekniker till en rik blandning av konstnärliga uttryck kring ett tema som är precis så bokstavligt enkelt som det låter – Fluid, flytande, och samtidigt rymmer många lager av mening, säger Charlotte Wells.

Keramisk skulptur av Helena Malm som bland annat arbetar med att utforska keramiska ytor och glasyr.

Bland konstnärerna är det några som bjudits in för att deras konst passar för temat. Andra har jobbat utifrån temat och skapat platsspecifika verk. Bland andra den isländska konstnären Anna Rún Tryggvadóttir som gjort en installation på plats.
En annan konstnär, Helena Malm, har arbetat med kvadratiska keramikskulpturer med raka kanter på vilken tjock glasyr flyter ner likt glass i solsken.
Ytterligare en konstnär, Stefan Johansson, visar färgstarka målningar där färgen flödar. Han säger att han jobbar i ett samspel mellan kontroll och slump.
– Jag målar alltid mina målningar när de ligger på golvet. Jag sätter inte färgen på penslar utan häller den på duken och sen händer det nåt när jag för en ren pensel över den.

Stefan Johansson. Foto: Lisa Björklund

Under vernissagedagen gjorde han en performance vars skapelse står kvar som en del av utställningen.
– Det är en målning som är mer som en installation, det är första gången jag gör nåt sånt, säger Stefan Johansson.

Vad tycker du om att ställa ut i den här lokalen?
– Jag gillar det här råa och att det inte är en vit kub som gallerier brukar vara. Det är en bra kontrast mellan målningarna och de mörka väggarna.

Träsnitt ur serien “Badarna” av norska konstnären Idun Baltzersen. Foto: Lisa Björklund
Keramikskulptur av Helena Malm. Foto: Lisa Björklund
“Jag tycker om hela utställningen. Temat är intressant i sig; det flytande och gränslösa”, säger Lina Swan Werner, som arbetar som guide på Avesta Art. Foto: Lisa Björklund

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!