Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maria Andersson, vd på Lufab. snöhögen på bromsplanen för tidig skidåkning, backhoppning, konserter.
Maria Andersson, vd på Lufab, vill flytta snöhögen på bromsplanen för tidig skidåkning. På den platsen vill hon i framtiden, bland annat, arrangera konserter.
Foto: Anders Hansson

Konsertarena kan ersätta Lugnets snöhög

FALUN. Bromsplanen vid hoppbackarna på Lugnet i Falun kan också bli en konsertarena. Men då krävs flytt av högen av konstsnö för tidig skidåkning. – Det skulle kunna vara ett mini-Dalhalla, säger Maria Andersson, vd för Lufab, om konsertarenan.

De senaste åren har Falu kommun tillverkat konstsnö, som under våren, sommaren och tidiga hösten, sparats vid hoppbackarnas bromsplan. Från sista helgen i oktober brukar det därför vara möjligt att åka längdskidor och hoppa backe i Falun. Någon som uppmärksammats internationellt.
Nu presenterar Lufabs vd, Maria Andersson, tanken att flytta snöhögen så att det på sommaren blir möjligt att arrangera konserter på den platsen.
– Det handlar om att skapa ett Lugnet för alla. Även de, som inte är kopplade till idrottsliv, ska hitta något här uppe. Man skulle kunna ha flera konserter här, som det var tidigare. Många Falubor uppskattade detta, säger Maria Andersson.

Hon berättar om ett samarbetsprojekt, som Lufab, Falu kommuns näringslivskontor och ytterligare ett par intressenter i Falun, inlett med Rovaniemi universitet.
Rovaniemi universitet har ansökt om forskningsmedel för projektet och Falun får ta del av resultatet:
– Ett projekt är precis startat för att titta på hur man producerar hållbar snö. Det skulle eventuellt kunna göra att vi inte behöver ha snöhögen i landningsgropen. Det ska projektet titta på. Hur vi man kan producera mer hållbar snö på andra sätt än vad man gör idag, så att det inte ska vara på den platsen. Vi har inte en lösning, men vi måste börja utreda olika alternativ. Hur ska vi annars komma på nya saker om vi inte utreder dem, säger Maria Andersson.
Var ska snöhögen ligga i framtiden?
– Det har vi inte landat i ännu.

Foto: Anders Hansson

Du vill flytta snöhögen?
– Det är en förhoppning att fortsätta med tidig snö, men att det i framtiden kanske inte behöver begränsa landningsgropens användning under vår, sommar och höst.
Hur ser du på konsertarenan vid bromsplanen?
– Vi har hela läktaren. Där finns en härlig bergvägg. Det skulle kunna blir ett mini-Dalhalla, svarar Maria Andersson.
När i framtiden skulle konserter kunna hållas på platsen?
– Svårt att säga om och när detta skulle kunna bli verklighet. Vi får såklart inte riskera något inför 2027. Kommer projektet fram till en lösning får vi ta ställning till det då.

Tidigare om Lufab
Lokalt i Falun vecka 45: Maria Andersson, vd på Lufab, berättar att framtiden är hotad för Lufab, som måste få ta betalt av Falu kommun för räntehöjningarna:
– Annars kan vi packa ihop och säga hejdå. Då går vi i konkurs, säger Maria Andersson, vd i Lufab.
Lokalt i Falun, vecka 46: Lufab (Lugnet i Falun AB) vill hyra ut lokaler på Lugnet till externa kunder, förutom Falu kommun, för att bland annat stärka ekonomin.
Men det finns knappt några lediga lokaler och Lufab har inte råd att bygga nya fastigheter:
– Vi har inga vakanser. Allt är uthyrt, säger Maria Andersson och erkänner att företaget inte behöver växa.

Fakta/Lufab
Lufab (Lugnet i Falun AB) bildades för att bland annat underlätta investeringarna inför VM på skidor i Falun 2015 och för att sedan, på ett affärsmässigt sätt, äga och förvalta fastigheterna på Lugnet.
Lufab är ett kommunalägt bolag där moderbolaget är Falun Stadshus AB
År 2022 omsatte bolaget 62 miljoner och hade sju medarbetare, inklusive vd:n.
På hösten 2023 var Falu kommun Lufabs störste hyresgäst med 94 procent av hyresintäkterna.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!